100.000 de decese cauzate de Covid-19 au fost înregistrate oficial în Africa de la începutul pandemiei în decembrie 2019, potrivit unei numărători făcute de AFP joi din rapoartele furnizate de autoritățile sanitare.

Coronavirus AfricaFoto: Dwayne Senior/Eyevine/Profimedia Images

Cele 54 de țări ale continentului au în total 100.000 de decese (pentru 3.341.197 de cazuri raportate), o valoare semnificativ mai mică decât Europa (818.912 decese), America Latină și Caraibe (649.006 decese) și Statele Unite și Canada (512.295 decese). Africa de Sud concentrează aproape jumătate din decesele continentului, cu 48.478 de decese înregistrate.

Dar aceste cifre se bazează doar pe rapoartele comunicate zilnic de autoritățile sanitare din fiecare țară și reflectă doar o fracțiune din totalul efectiv al contaminărilor.

Țara africană oficial cea mai afectată, Africa de Sud, care a efectuat rapid o vastă campanie de teste, are acum 1,5 milioane de cazuri și aproape 48.500 de morți.

„Cazurile sunt în mod clar subestimate din cauza accesului insuficient la unitățile de sănătate și pentru că acele cazuri mai puțin grave sunt subraportate”, afirmă AFP Barry Schoub, virolog membru al Consiliului științific din cadrul ministerului sănătății din Africa de Sud.

"Multe țări au teste PCR în principal, în capitale. Și cu cât se îndepărtează de centrele urbane, cu atât există mai puține teste", explică epidemiologul Emmanuel Baron, de la Medici fără frontiere (MSF).