ONU a cerut miercuri un efort global coordonat pentru vaccinarea împotriva Covid-19, avertizând în același timp că inegalitățile mari din eforturile inițiale pun întreaga planetă în pericol, potrivit AFP.

Vaccinuri ModernaFoto: MApN

În timpul unei rare videoconferințe ministeriale a Consiliului de Securitate dedicată sănătății, o zonă care nu este de obicei responsabilitatea acestui organism, multe țări au solicitat mai multă unitate.

"Lumea are nevoie urgentă de un plan global de imunizare pentru a-i reuni pe toți cei care au puterea, expertiza științifică și capacitățile de producție și financiare", a spus secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

"G20 (care reunește cele mai puternice douăzeci de economii de pe planetă) este bine plasat pentru a înființa un grup de lucru de urgență însărcinat cu pregătirea unui astfel de plan global de imunizare și coordonarea implementării și finanțării acestuia", a spus el.

Printre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate se numără cei mai mari producători de vaccinuri: Statele Unite, Rusia, China, Regatul Unit și India.

Mai mulți miniștri de externe, precum chinezul Wang Yi, au cerut „mai multă solidaritate și cooperare”. Dacă acesta din urmă „a salutat” organizarea sesiunii, Rusia, reprezentată pur și simplu de ambasadorul său la ONU, Vassily Nebenzia, a considerat că o dezbatere privind vaccinurile intră sub „structuri specializate ale ONU” și „a depășit competențele Consiliului de Securitate”.

"Trebuie să ne vedem ca pe o echipă care lucrează împreună împotriva unui inamic comun și foarte mortal", a subliniat totuși ministrul britanic de externe, Dominic Raab, președinte în exercițiu al Consiliului de securitate și organizator al sesiunii. „Luptăm împotriva unei pandemii globale” și „nu trebuie să rămână oameni în urmă”, a insistat el.

„Dacă virusul este lăsat să se răspândească ca un incendiu în țările din sud, acesta va suferi mutații din nou și din nou” cu „variante noi, mai transmisibile, mai letale, care vor amenința potențial eficacitatea vaccinurilor”, a avertizat, de asemenea, șeful ONU. "Acest lucru poate prelungi foarte mult pandemia, permițând virusului să revină pentru a distruge nordul", a spus el.

Șeful ONU a denunțat „progresul extrem de inegal și nedrept în imunizare”. "Doar zece țări au administrat 75% din toate vaccinurile Covid-19. Între timp, peste 130 de țări nu au primit o singură doză", a plâns el.

Șeful diplomației mexicane, Marcelo Ebrard Casaubon, a atacat, de asemenea, o „nedreptate” și „o divizare din ce în ce mai profundă” între câteva țări bogate care „monopolizează vaccinurile” și celelalte.

Printre vorbitori, Jagan Chapagain, secretar general al Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a avertizat că „neîncrederea ucide”.

„Când știința nu este doar ignorată, ci ridiculizată, atunci când decizia de a purta măști devine controversată și rețeaua este plină de zvonuri absurde, încrederea în eforturile masive depuse pentru a opri pandemia este sever compromisă”, a spus el, avertizându-i pe cei care ar refuza o vaccinare.