Varianta SARS-CoV-2 descoperită pentru prima dată în Marea Britanie este responsabilă acum de peste 20% din cazurile de Covid-19 din Germania și urmează să devină „dominantă” în această țară, a avertizat miercuri ministrul sănătății, Jens Spahn, citat de AFP și The Local.

Coronavirus GermaniaFoto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images

„Suntem deosebit de îngrijorați de varianta descoperită în Marea Britanie. În urmă cu două săptămâni, această variantă reprezenta puțin sub 6% din eșantioanele examinate. Între timp, a crescut la peste 20, la peste 22%”, a declarat Spahn în cadrul unei conferințe de presă.

Autoritățile de sănătate germane au analizat aproximativ 23.000 de teste PCR pozitive și au secvențiat virusul pentru a determina rata de răspândire a variantei britanice.

„Acest lucru înseamnă că, așa cum s-a observat deja în alte țări, proporția infecțiilor cu această variantă a virusului se dublează aproximativ săptămânal. Este de așteptat ca acesta să devină dominantă și în țara noastră”, a adăugat ministrul german.

Spahn a afirmat că în schimb numărul de contagieri cauzate de varianta sud-africană este la un nivel mult mai scăzut, de aproximativ 1,5% din totalul cazurilor.

Duminică, autoritățile germane au închis parţial graniţele cu Cehia şi cu regiunea austriacă Tirol din cauza creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri provocate de noile tulpini ale coronavirusului, măsură criticată de unele state europene.

După săptămâni de restricții stricte, numărul de noi infecții depistate în Germania a scăzut iar rata contagerilor a coborât la 57 de persoane infectate la suta de mii de locuitori.

„Aceasta înseamnă că măsurile noastre de protecție funcționează”, a spus Spahn.

Citește și: