​Compania farmaceutică americană Johnson & Johnson a cerut în mod oficial Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) autorizarea vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de aceasta pentru administrare în Uniunea Europeană.

Vaccinul Johnson & JohnsonFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„EMA a primit astăzi cererea de autorizare condiționată a vaccinului anti-COVID-19 al Janssen (n.r. numele folosit pe piața europeană de Johnson & Johnson). EMA va desfășura o evaluare științifică amănunțită într-un program accelerat pe baza căruia vom acorda autorizarea condiționată de piață”, a anunțat autoritatea de reglementare pe Twitter.

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a salutat anunțul pe Twitter, afirmând că executivul UE este pregătit să autorizeze administrarea vaccinului de îndată ce EMA oferă o evaluare științifică pozitivă.

Johnson & Johnson a cerut de asemenea în 4 februarie autorizarea vaccinului său anti-Covid pentru administrare în Statele Unite.

Spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna, cel al J&J se administrează într-o singură doză și nu trebuie să fie transportat la temperaturi foarte scăzute în congelatoare specializate.

Testele clinice efectuate asupra 44.000 de voluntari din opt țări, nivelul de protecție contra Covid-19 fiind de 72% la testele din SUA, 66% în America Latină și 57% în Africa de Sud, unde circulă variante ale coronavirusului.