Livrările de vaccinuri contra Covid-19 în UE: Bruxellesul negociază cu Moderna dublarea numărului de doze furnizate / AstraZeneca propune aducerea de vaccinuri din afara Europei
Uniunea Europeană și-a fixat obiectivul de a vaccina 70% din populația adultă până la sfârșitul verii, dar are probleme în a-și asigura dozele promise de companiile farmaceutice.
Acum încearcă să-și extindă stocul total virtual de vaccinuri, ce deja a ajuns la aproape 2,3 miliarde de doze de la șase producători farma, în condițiile în care are o populație de circa 450 de milioane de oameni.
UE negociază cu Moderna un nou contract de furnizare ce ar putea aproape dubla numărul de vaccinuri împotriva noului coronavirus de la compania biotech americană, au dezvăluit Reuters doi oficiali UE implicați în discuții.
Potrivit acordului negociat acum, blocul comunitar își va asigura alte 150 de milioane de doze de la Moderna, în condițiile în care 160 de milioane au fost deja rezervate, iar livrarea lor a început luna trecută.
Una dintre cele două surse Reuters a spus că unele doze din noul acord ar putea veni începând din luna iunie. A doua sursă a fost mai precaută, invocând dificultățile pe care Moderna le are în livrarea celor doar 10 milioane de doze aferente primului trimestru din 2021.
Numărul vaccinurilor ar putea, însă, crește, dacă se mărește numărul de doze din fiolele Moderna. Compania a refuzat să dea declarații pe tema negocierilor cu UE, dar a precizat că discută cu autorități de reglementare din mai multe țări privind posibilitatea de majorarea a numărului de doze din fiecare fiolă de la 10 la 15.
Pe de altă parte, oficiali din Bruxelles și directori AstraZeneca au discutat vineri reducerile anunțate de producătorul anglo-suedez luna trecută din cauza unor probleme de producție.
Astfel, AstraZeneca a spus că până în martie va livra doar 31 de milioane de doze, în loc de 80 de milioane, cât se convenise inițial. Pusă sub presiune de liderii UE, AstraZeneca s-a oferit ulterior să aducă 40 de milioane de doze în primul trimestru.
UE și AstraZeneca țin acum întruniri săptămânale pentru a găsi căi de creștere rapidă a producției.
Vineri, șefii AstraZeneca le-au spus oficialilor UE că, pentru a accelera furnizările, ar putea aduce unele doze fabricate în afara Europei, potrivit surselor UE. Unul dintre furnizori ar putea fi Serum Institute din India, cel mai mare producător de vaccinuri din lume.

FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Coronavirus în România: Aproape 4.000 de cazuri noi în ultima zi / 81 decese, 985 persoane în stare gravă
Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Vedeti cum sunt oamenii? Daca eu nu vreau sa ma vaccinez deloc imi sar in cap, daca ei analizeaza si considera ca un vaccin nu e bun atunci au dreptul acela. Ori credem in autoritate ori mergem pe analizele personale. Caz in care sa nu mai aud pe nimeni ca ma spurca fiindca nu vreau sa ma vaccinez deocamdata. PS. Am anticorpi, deci sunt vaccinat (natural).
Apropo, Elvetia nu a aprobat AZ.
Te spurca in schimb daca prin postarile tale incerci sa-i convingi pe indecisi sa nu se vaccineze.
Sanatate si imunitate "naturala" cat mai lunga!
Multumesc de urare, deocamdata nu sunt reinfectari la cei infecatati la un an de la inceputul pandemiei deci ma simt bine :)
Ceea ce spui tu este faza a 4-a, se numeste faza de farmaco-vigilenta (se studiaza eventuale efecte adverse pe termen lung) si poate dura si 5 ani.
Isi permite vreun guvern in conditiile actuale sa astepte 5 ani? Pana atunci ,daca nu se moare de Covid,se moare sigur de foame...
Acum este vorba despre ratio risc/beneficii.
Eu consider ca beneficiile vaccinarii sunt mult mai mari decat riscurile, dar e strict parerea mea.
Daca insa ai imunitate naturala e normal sa vrei sa mai astepti...
Intra cu atentie pe toate vaccinurile astea si ai sa vezi cam acelasi lucru.l Deci Clinical 3 nu e incheiata pana in august (estimated).
Asa este, nu ne permitem sa asteptam 5 ani...dar sa ia macar in considerare si vaccinatii natural ca un minim. De aia de 16-30 ani nici nu mai vorbesc...ii injectezi pe aia ca sa protejezi babalacii, buna afacere. Babalacii si speriatii la vaccin iar cine nu vrea sa nu i se dea in cap ca nu vrea.