Vaccinările împotriva coronavirusului vor fi întrerupte marţi la Rio de Janeiro, până săptămâna viitoare, din cauza lipsei dozelor, a anunţat luni primarul Eduardo Paes, potrivit AFP și Agerpres.

Coronavirus BraziliaFoto: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

„Am fost informat că noile doze de vaccin nu au sosit. Vom fi nevoiţi să întrerupem campania mâine”, a scris el pe Twitter.

Eduardo Paes a adăugat că vaccinările vor fi reluate săptămâna viitoare odată cu sosirea dozelor de CoronaVac, produs de laboratorul chinez Sinovac împreună cu Institutul Butantan din Sao Paolo.

Cu aproape 18.000 de decese cauzate de coronavirus, Rio de Janeiro este al doilea oraş brazilian ca număr de victime, după Sao Paolo, de două ori mai populat.

Rio este şi capitala statului brazilian cu cea mai mare rată de mortalitate din ţară, cu 268 de decese la 100.000 de locuitori, faţă de 318/100.000 la Manaus, capitala statului Amazonas (nord), care traversează de mai multe o săptămâni o situaţie sanitară critică.

Municipalitatea a anulat carnavalul de la Rio, ce urma să se desfăşoare în această săptămână, şi a interzis adunările festive între 12 şi 22 februarie.

După un demaraj lent, campania de vaccinare a fost întreruptă săptămâna trecută în mai multe oraşe din Brazilia, a doua cea mai îndoliată ţară din lume, cu peste 239.000 de decese.

Lovită de un al doilea val foarte virulent, Brazilia a autorizat până acum doar două vaccinuri, CoronaVac şi cel produs de AstraZeneca.

Din cei 212 milioane de brazilieni, peste 5 milioane au primit deja cel puţin o doză de vaccin.

Luni, preşedintele Jair Bolsonaro a declarat că Brazilia doreşte să utilizeze de urgenţă un spray nazal anti-coronavirus dezvoltat în Israel şi descris de premierul acestei ţări, Benjamin Netanyahu, drept un 'medicament miracol'.

'EXO-CD24 este un spray nazal dezvoltat de centrul medical israelian Ichilov şi care are o eficacitate de aproape 100% (...) împotriva cazurilor grave de COVID', a scris el pe Twitter, la două zile după ce a discutat telefonic cu Netanyahu.

'O cerere de autorizare de urgenţă a acestui medicament va fi trimisă (autorităţii sanitare de reglementare) Anvisa', a menţionat Bolsonaro.

Centrul medical israelian Ichilov a publicat acum două săptămâni un comunicat despre un test clinic de faza 1 cu privire la EXO-CD24, un preparat administrat prin inhalare şi care ar trata simptomele pulmonare provocate de COVID-19.

Cercetătorul aflat la originea studiilor, Nadir Arber, a afirmat că a administrat EXO-CD24 unui număr de 30 de pacienţi - cu forme moderate sau severe de COVID-19 - şi că 29 dintre ei 'au ieşit din spital' în termen de '3 până la 5 zile'. Cel de-al 30-lea a avut nevoie de mai mult timp, dar s-a restabilit şi el.

Totuşi, cercetătorii nu au menţionat dacă au administrat un placebo unui grup de control şi nu au publicat un studiu detaliat într-o revistă ştiinţifică, validat de alţi specialişti.