Premierul ungar Viktor Orban a cerut luni parlamentului să extindă atribuțiile extraordinare atribuite guvernului pentru gestionarea pandemiei, spunând că doar vaccinarea va permite executivului să reducă măsurile luate în toamnă, transmite Reuters.

Viktor OrbanFoto: JOHANNA GERON / AFP / Profimedia

Ungaria a devenit săptămâna trecută prima țară UE care a început administrarea vaccinului rusesc Sputnik, după ce a aprobat utilizarea de urgență a Sputnik V. De asemenea, a fost autorizată și folosirea vaccinului chinezesc produs de Sinofarm, și acest pas fiind o premieră în Uniunea Europeană.

”Vrem mai mult decât să întoarcem semnul cu ‘Închis’ de pe ușa noastră. Vrem să redeschidem economia și toată viața civică”, a spus Orban în Parlament.

Premierul ungar vrea ca mandatul special acordat guvernului său să fie extins cu 90 de zile, spre deosebire de martie anul trecut, când a cerut – și a primit – un mandat fără limită de timp, decizie ce i-a atras critici la nivel internațional.

Potrivit atribuțiilor extraordinare primite, executivul este autorizat să guverneze prin decrete, dar parlamentul rămâne în sesiune și poate revoca respectivele atribuții.

Orban a declarat că Ungaria are nevoie de vaccinuri în ritmul maxim de disponibilitate, ceea ce înseamnă că importurile din China și Rusia sunt la fel de necesare ca cele din Occident.

Un avion cargo guvernamental a decolat luni din Budapesta cu destinația China, unde va încărca destule vaccinuri Sinopharm pentru imunizarea a circa 250.000 de persoane din populația de 10 milioane a Ungariei.