În primele luni de pandemie, experții în sănătate publică scoteau în evidență spălatul pe mâini ca mijloc de prevenire a infecției, iar guvernul britanic a lansat campania „Mâini, Față, Spațiu” de încurajare a oamenilor să se spele pe mâini, să poarte măști și să păstreze o distanță 2 m. Cercetările ulterioare au arătat că riscul cel mai mare provine însă de la particulele din aer, scrie The Guardian.

Spalat pe mainiFoto: Flickr

De ce ne-am concentrat pe spălatul pe mâini?

Când se știau puține despre Covid-19, cercetătorii s-au concentrat pe obiectele contaminate – suprafețe ca balustradele pe care virusul ar putea o vreme să supraviețuiască fără o gazdă – deoarece alte boli ca norovirusurile se transmit pe această cale.

Cum se răspândește Covid-19?

Transmiterea de la suprafețe se poate întâmpla, dar vorbitul și tușitul par a juca un rol mult mai mare, deoarece emitem particule minuscule care conțin virusul. La interior, aceste particule pot persista minute sau ore, ceea ce a făcut Centrul american de control al bolilor (CDC) să propună săptămâna trecută ca oamenii să poarte două măști. Se spune acum că transmiterea de la suprafețe „nu se crede a fi calea obișnuită de transmitere a virusului”.

Răspândirea Covid-19 poate fi prevenită de spălatul pe mîini?

Deși sunt puține dovezi că obiectele contaminate ar avea un rol, nu există niciuna că virusul nu persistă pe suprafețe. Serviciul de sănătate publică din Anglia a pus spălatul pe mâini și curățarea obiectelor în capul ghidului actualizat publicat în această lună. Riscul de contractare a bolii prin atingere poate fi mai mic, dar el totuși există.

Există vreun risc din spălarea mîinilor prea des?

Pe lângă costurile substanțiale și eforturile de a da cu spray și de a șterge suprafețe în școli, transport public și în alte locuri, unii cercetători au exprimat îngrijorarea că bacteriile și virusurile ar putea deveni rezistente la dezinfectante. Oameni de știință de la University of Free State au descoperit bacterii rare care sunt rezistente la dezinfectantele din comerț în Africa de Sud.

Spălatul pe mâini previne alte boli?

Chiar dacă spălatul pe mâini poate avea un rol limitat în prevenirea transmiterii coronavirusului, există cercetări ample că reduce răspândirea răcelilor, gripelor, norovirusului și infecțiilor gastro-intestinale.