Coronavirusul care cauzează Covid-19 este posibil să nu fi apărut în China, a sugerat duminică, într-o declaraţie pentru BBC One preluată de News.ro, un cercetător al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a admis că există mai multe ipoteze privind originea pandemiei.

Particule de coronavirus (cu galben)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Profesorul John Watson, care a făcut parte din echipa OMS ce a investigat în China, în ultima lună, originea pandemiei de Covid-19, a spus că trecerea virusului de la animal la om e posibil să fi avut loc în afara graniţelor ţării.

El a declarat că pandemia a pornit, cel mai probabil, cu o infecţie într-un „rezervor animal” ce a fost apoi transmisă oamenilor printr-o „gazdă intermediară”.

Întrebat de jurnalistul Andrew Marr dacă este sigur că acest nou coronavirus a apărut în China, profesorul Watson, care a fost adjunctul ministrului britanic al Sănătăţii până în 2017, a spus „nu”.

El a mai spus că autorităţile chineze au pus la dispoziţia echipei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii multe informaţii şi că acuzaţiile apărute recent cu privire la refuzul de a oferi datele despre primii pacienţi diagnosticaţi cu Covid-19 „nu caracterizează misiunea ca întreg”.

Săptămâna aceasta, echipa internaţională a OMS care a efectuat ancheta în Wuhan timp de patru săptămâni a transmis că animalul aflat la originea noului coronavirus „nu a fost identificat încă” şi că nu a găsit indicii cu privire la prezenţa SARS-CoV-2 în oraş înainte de decembrie 2019.

Un rezumat al anchetei va fi disponibil cel mai devreme săptămâna viitoare, a anunţat vineri OMS.