Autoritățile sanitare franceze au recomandat vineri ca persoanele care au fost deja infectate cu coronavirus să fie imunizate cu o singură doză de vaccin anti-Covid, devenind prima țară care a făcut o astfel de recomandare, relatează AFP.

Vaccinare anti-CovidFoto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

Persoanele vindecate de Covid-19 "au dezvoltat deja cu ocazia infecției o memorie imunitară. Doza unică de vaccin va juca astfel un rol de reamintire", explică Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) în opinia sa, care încă nu a primit aprobarea guvernului.

Autoritatea recomandă, de asemenea, să aștepte „peste trei luni” după boală, „și de preferință șase luni”, înainte de a injecta această doză unică.

„Până în prezent, nicio țară nu s-a poziționat în mod clar asupra unei vaccinări cu o singură doză pentru persoanele care au contractat Covid-19 înainte de vaccinare”, subliniază ea.

În ultimele zile, această soluție a fost menționată în mai multe studii efectuate în Statele Unite și Italia și care nu au fost încă evaluate de alți oameni de știință.

În plus față de beneficiile pentru sănătate, cercetătorii din spatele acestei lucrări au subliniat că administrarea unei singure injecții persoanelor care au trecut deja prin boală ar putea economisi doze într-un context de aprovizionare constrânsă.

Guvernul francez urmează, în general, sfaturile Înaltei Autorități a Sănătății. La sfârșitul lunii ianuarie, totuși, el a considerat că timpul dintre cele două doze de vaccin Pfizer nu putea fi mărit, contrar recomandării emise cu câteva zile mai devreme de către HAS.

Autoritățile sanitare mizează mult pe progresul campaniei de vaccinare pentru a face față situației epidemice, dar drumul este încă lung: până joi, 2.135.333 persoane au primit cel puțin o doză de vaccin în Franța, dintre care 535.775 de persoane au primit două doze.

De la începutul pandemiei Covid-19, în Franța s-au înregistrat 3,4 milioane de cazuri de infecții confirmate printr-un test. Probabil că numărul persoanelor care au contractat virusul este mai mare, în special în timpul primului val, când testarea nu era disponibilă la scară largă.

Cele trei vaccinuri Covid-19 autorizate în prezent în Uniunea Europeană (Pfizer / BioNTech, Moderna și AstraZeneca / Oxford) necesită două doze pentru a fi pe deplin eficiente la persoanele care nu au fost niciodată în contact cu virusul.

Cel de la Johnson & Johnson, în curs de examinare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), necesită o singură injecție.