Joi sosește în România, pe cale terestră, cea de-a doua tranșă de vaccin AstraZeneca, care constă în 92.400 de doze, informează Comitetul de coordonare a vaccinării. Vineri circa 37.800 de doze vor fi distribuite la două centre regionale din țară.

distribuire vaccin AstraZenecaFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid
  • UPDATE: Până joi la ora 10.30, în platforma dezvoltată de STS, s-au programat peste 100.000 de persoane pentru vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca.

În cursul zilei de vineri, 37.800 de doze de vaccin vor fi distribuite către centrele regionale din Brașov și Constanța, după cum urmează:

  • Centrul Regional de Depozitare Brașov: 19.800 doze;
  • Centrul Regional de Depozitare Constanța: 18.000 doze.

Totodată, la Centrul Național de Național de Depozitare București vor rămâne în stoc 54.600 de doze, care vor fi distribuite cabinetelor de vaccinare active la nivelul capitalei, destinate vaccinării persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale, cu vârste cuprinse între 18-55 de ani.

În cabinetele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și din tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București.

Transportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de +2 – +8 grade Celsius.

Programarea pentru AstraZeneca a început în data de 10 februarie și se realizează pentru o sesiune de 20 de zile, în perioada 15 februarie – 6 martie. Ulterior, în fiecare zi, vor fi alocate noi sloturi care vor permite programări pentru vaccinarea cu AstraZeneca, până la data de 11 aprilie.