Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că până acum nu a primit nicio cerere de autorizare pentru vaccinul rusesc Sputnik V împotriva Covid-19, dezvoltat de Institutul rus Gamaleia, relatează Reuters și Agerpres.

Vaccinul Sputnik V, cele doua dozeFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Totuşi, precizează EMA, dezvoltatorii vaccinului rusesc şi-au exprimat interesul ca vaccinul lor să fie luat în considerare pentru o evaluare în timp real în Europa.

„Dezvoltatorii au primit consiliere ştiinţifică de la EMA prin care li s-au furnizat informaţii privind ultimele recomandări ştiinţifice şi de reglementare pentru dezvoltarea vaccinului lor”, a precizat EMA.

Agenţia a adăugat că vaccinul rusesc se află pe lista medicamentelor şi vaccinurilor care au beneficiat de o astfel de consiliere. Autoritatea de reglementare europeană susţine că este în discuţii cu Gamaleia pentru a stabili paşii următori.

Rusia a împărtăşit deja informaţii de ultimă oră privind testarea vaccinului autorităţilor de reglementare din mai multe ţări şi a început procesul de autorizare la EMA pentru obţinerea aprobării în UE, declara săptămâna trecută Kirill Dmitriev, şeful Fondului rus pentru investiţii directe, care răspunde de comercializarea vaccinului peste hotare.

Vaccinul Sputnik V se administrează în două doze şi este eficient în proporţie de 91,6% împotriva Covid-19, potrivit unui studiu publicat în această lună de revista medicală internaţională The Lancet.

EMA şi Comisia Europeană au autorizat condiţionat până acum trei vaccinuri, cele dezvoltate de Pfizer-BioNtech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford.