Covid-19: Coronavirusul ar putea să fi circulat în Franța încă din noiembrie 2019 (studiu)
Rezultatele "sugerează o circulație a SARS-CoV-2 în Europa mai precoce decât ceea ce a fost raportat", scriu autorii studiului, publicat în 6 februarie în revista European Journal of Epidemiology.
În ultimele luni, cercetători din diferite țări au afirmat că o serie de cazuri nedetectate ar fi putut fi prezente înainte de 2019, fără să aducă însă o dovadă definitivă. Acest gen de studii se bazează în principal pe analiza apelor uzate sau pe teste a posteriori pe eșantioane de sânge.
Această ultimă metodă a fost folosită de cercetătorii francezi.
Aceștia au plecat de la 9.144 eșantioane de sânge din cadrul unui vast studiu lansat în Franța pentru a urmări diverse aspecte epidemiologice.
Oamenii de știință au realizat teste serologice, pentru a detecta prezența de anticorpi la SARS-CoV-2, semn al unei infecții trecute. 353 dintre ele au fost pozitive.
Pentru a evita riscul de cazuri fals pozitive, aceștia au efectuat o a doua analiză, mai exactă, pentru a detecta prezența de anticorpi neutralizanți.
În cele din urmă, 44 de eșantioane au fost pozitive la ambele teste, dintre care 7 datau din noiembrie 2019 și 3 din decembrie 2019.
Pe lângă aceste analize, 11 persoane au fost intervievate pentru a vedea dacă au prezentat semne de Covid-19 la momentul prelevării.
Cinci au afirmat că au "prezentat semne de boli respiratorii virale și opt că au fost în contact apropiat cu persoane care au prezentat astfel de simptome sau au semnalat situații de risc de potențială expunere la SARS-CoV-2", potrivit studiului.
"În peste jumătate din cazuri, am avut de-a face cu oameni care au călătorit sau au fost în contact cu persoane care erau bolnave", a explicat miercuri pentru Le Monde unul dintre cercetători, pr Fabrice Carrat, de la Institutul Pierre-Louis de epidemiologie și sănătate publică (Inserm, Sorbonne Université).
Cu toate acestea, nu există certitudinea de 100% că aceste rezultate nu au fost influențate de rezultate fals pozitive, chiar dacă cercetătorii au făcut tot posibilul pentru a limita riscul.
Această întrebare este "principala problemă", spun cercetătorii, care estimează însă că este "improbabil ca ansamblul (eșantioanelor) să fie fals pozitive".
Chestiunea originii coronavirusului este una extrem de sensibilă în plan geopolitic.
China a pus accentul pe studiile care sugerează că pandemia a apărut la sfârșitul lui 2019 în alte țări. Dar misiunea trimisă de OMS în încercarea - în zadar - de a descoperi originile Covid-19 a apreciat marți că aceste studii nu oferă dovezi suficiente.

Șansa ratată a PNL și perpetuarea dezastrului urbanistic din București
Soarta Măsurii 3 pentru finanțarea IMM-urilor a devenit incertă / Ministrul economiei nu vrea să spună ce se întâmplă cu proiectele depuse de firme
Irina Alexe, o fostă polițistă, pensionată la 42 de ani, a fost numită, până la urmă, secretar de stat în Ministerul de Interne
Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Mai mult, ar insemna ca unul care ia o doza mica de virus ramine asimptomatic si expira doze mici, nu amplifica doza initiala suficient de mult ca sa infecteze mai departe cu simptome. Ar trebui sa treaca mai mult timp pina cind se atinge faza de transmisie cu boala.
Daca e adevarat (ramine de demonstrat efectiv), asta inseamna ca nici nu e atit de important sa fie oprita epidemia, doar sa fie redusa cit mai mult doza virala initiala pe care o ia un om.
Parca in China s-au descoperit multi infectati din vara, care insa nu fusesera gasiti atunci...
Cât plătreşte?
si nu stiam ca francezii au renuntat la melci si au trecut la pangolini :)
Eu zic ca decat sa incercam sa murdarim China ca ar fii creat virusul sa-i multimim ca ni l-a aratat pentru ca medicii din Europa au fost prea orbi ca sa il vada.
Apoi cum de China a controlat atat de bine situatia ... ? Pentru ca la ei a ajuns cel mai tarziu! Au fost suficient de geniali si capabil sa-l identifice si sa-l izolveze si sa-l arate cu degetul orbilor de doctori din restul lumi.
Fara sa fiu anti american sau rusnac sau PSD-ist:
Eu as zice sa le pupam picoarele si mainile chinezilor, iar in plus au si oferit in regim de urgenta echipamente de protectie intregului mapamond la preturi foarte bune, ca daca stateam in mana guvernului Romaniei sau al Europei pana distribuiau destule echipamente de protectie se imbolnaveau toti si ne costa de 10 ori mai mult.
2) Mortii? Unde sunt mortii? Pai totul a inceput cand in Wuhan mureau cam multi oameni de "pneumonie". Primul doctor care a zis ca nu e pneumonie a murit si el de "pneumonie" in 7 februarie la doar 33 ani. Il chema Wenliang Li.
3) Focarul initial? Din primii 100 de bolnavii identificati vreo 80 fusesera anterior la piata de "peste" din Wuhan unde se vand tot felul de animale vii.
4) primul mort de coronavirus in Franta e... un turist chinez la mijlocul lui februarie 2020! ati ghicit!
5) primul bolnav de coronavirus [retroactiv numit asa] din Franta e... Amirouche Hammar. La 27 decembrie 2019 a fost tratat si ulterior vindecat de "o infectie la plamani". Si evident ca nevasta-sa chiar lucreaza la raionul de peste de la un supermarket de langa aeroportul Charles de Gaulle. Serios!
6) revenind la laborator ce scria in articolul despre el din revista Nature in numarul 452 / 23 feb 2017:
"But worries surround the Chinese lab, too. The SARS virus has escaped from high-level containment facilities in Beijing multiple times"
Ooo!
https://www.nature.com/news/inside-the-chinese-lab-poised-to-study-world-s-most-dangerous-pathogens-1.21487
To be continued...
"Many stories have promoted an unverified theory that the Wuhan lab discussed in this article played a role in the coronavirus outbreak that began in December 2019. Nature knows of no evidence that this is true; scientists believe the most likely source of the coronavirus to be an animal market."
https://www.nature.com/news/inside-the-chinese-lab-poised-to-study-world-s-most-dangerous-pathogens-1.21487
Foarte interesant. Un studiu facut de CDC (da, ala din America condusa de Trump) a relevat ca 106 probe de la donatorii de sange din SUA (din circa 7400 probe analizate, deci cam 1.5%), probe recoltate in decembre 2019, au prezentat anticorpi specifici infectiei cu SARS-CoV2. Asta pe lanaga alte studii din apa de canalizare din Millano spre ex, care releva acelasi lucru.
Mi se pare destul de evident ca virusul circula peste tot, doar ca la chinezi a fost detectat.
Amintiti-va de pacientul 1 din zona Milano (nu cel 0, ca pe ala nu l-au gasit) care a fost spitalizat de 2-3 ori si a imbolnavit zeci de persoane pana s-au gandit italienii sa il testeze si de Covid. Desi avea simptome si aveau si teste, doar ca pt ca nu avea legaturi cu persoane din China, nu credeau ca putea fi infectat cu SC2.