Toate particulele de Sars-Cov-2 care circulă acum în lume ar putea încăpea ușor într-o doză de aluminiu pentru băuturi răcoritoare, potrivit calculelor făcute de un matematician, calcul ce ilustrează câte daune pot face niște minuscule particule virale, transmite Reuters.

Particule de coronavirus (cu galben)Foto: Handout / AFP / Profimedia

Folosind ratele globale de infectare din cadrul actualei pandemii, împreună cu estimări ale încărcăturilor virale, expertul în matematică Kit Yates de la Bath University a ajuns la concluzia că există aproximativ 2 trilioane (2 miliarde de miliarde) de particule din noul coronavirus în lume la acest moment.

În calculele sale, Yates spune că a folosit diametrul de circa 100 de nanometri al Sars-Cov-2, apoi a calculat volumul acestui virus sferic.

Chiar și luând în considerare proteinele ”țepușă” de la suprafața virusului și faptul că forma sferică a particulelor lasă spații libere în caz că sunt puse unele lângă altele, totalul tot este mai mic de 330 de mililitri, cât are o cutie de cola.

”Este greu de crezut, când te gândești câte probleme, greutăți și pierderi de vieți au fost provocate în ultimul an de o cantitate așa de mică”, a spus Yets într-un comunicat de presă.