Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, avertizează că în România nu se testează suficient împotriva COVID-19, iar asta ”dă o impresie falsă de siguranţă”. El susține că motivul pentru care Timiș a rămas singurul județ "roșu" din România este că se testează destul de mult.
"ATI-urile sunt din nou pline"- ”Suntem un judeţ care este în scenariul roşu şi, din păcate, rata continuă să crească, ieri s-a ajuns la peste patru cazuri la mia de locuitori, la Timişoara. Şi numărul de decese continuă să crească. Îmi spun medicii din spitale că ATI-urile sunt din nou pline.
- În acelaşi timp ştim că în România începe să se răspândească şi noua tulpină britanică, care este mult mai contagioasă decât cea cunoscută până acum. Acesta este un lucru care trebuie să ne îngrijoreze pe noi toţi şi rugămintea la toţi este să îi protejeze pe cei mai vulnerabili şi să respecte toate măsurile. Noi toţi avem sentimentul că trebuie să se termine odată, dar din păcate pericolul nu a trecut”, a declarat primarul Timişoarei, marţi, într-o conferinţă de presă.
"În alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă"
El susține că motivul pentru care Timişoara şi judeţul Timiş au o rată de infectare mai mare este că se testează masiv.
- ”Impresia mea, dacă mă uit la cifre, este că noi avem mai multe cazuri cunoscute pentru că noi, în Timiş, testăm cum ar trebui să testeze toată România. Cred că este o problemă că în alte părţi ale ţării ne minţim singuri şi asta ne dă o impresie de falsă siguranţă", a spus Fritz.
Potrivit acestuia, în Timiş se fac săptămânal, în medie, în jur de 1.500 de teste PCR la 100.000 de locuitori. Media naţională este de 700 de teste la 100.000 de locuitori, iar 10% din toate testele făcute în România sunt în judeţul Timiş.
Primarul Timișoarei spune că este nevoie urgent de o politică unitară de testare, la nivelul întregii ţări, arătând că trebuie să fie publice aceste date despre numărul de teste făcute în fiecare judeţ, pentru că altfel "vedem că un judeţ care pe hartie este verde este poate mai în pericol decât unul care este pe hârtie roşu". "Spun doar că ceilalţi nu iau destul de mult în serios, iar asta are efecte negative”, crede Fritz.
"Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare"
El vrea transparenţă şi în privinţa alocării dozelor de vaccin şi spune că ar trebui modificate criteriile de alocare a vaccinurilor, în funcţie de cerere, de numărul de programări.
- "E absurd să trebuiască timişenii să se deplaseze în alte judeţe. Daţi vaccin acolo unde cererea este mai mare. Înţeleg foarte bine că România, la fel ca peste tot în lume, are mai multă voinţă de a vaccina decât doze disponibile (...)
- Apelul meu este să avem o predictibilitate mai mare şi să ni se spună cam când se plănuieşte să se deschidă, câte centre şi fluxuri de vaccinare”, a declarat Fritz.
În judeţul Timiş, rata de infectare este marţi de 3,51 cazuri la o mie de locutori, în timp ce la Timişoara este de 4,31 cazuri la o mie de locuitori. (Sursa:
News.ro)
Poate ca ne-am mintit singuri cu pandemia in ultimul an, si doar cei ce ajung cu probleme grave de respiratie sau fara gust/miros sunt cazurile reale, celelalte cazuri "asimptomatice" fiind doar fals pozitive...
O sa spuneti ca un om cu test fals pozitiv nu moare din nimic. Dar de la tratamente antivirale puternice se poate muri, mai ales daca esti cu probleme... In unele tari si vaccinurile provocau decese la unele persoane vulnerabile, de aceea unele vaccinuri se dau doar persoanelor sub 65 de ani...
Fals pozitive: din nou, experienta indelungata in mai exact ce?!
In concluzie:
1. pe chestiuni medicale nu ai nicio treaba. Nici eu de altfel dar prefer sa cred in specialisti, si nu doar in cei din Ro este o problema globala. Teoria conspirantiei nu isi are locul.
2. Ca daca nu e 100% precizie, atunci ignoram cele 99% din cazuri? Deci, nu doar ca nu ai expertiza medicala, dar lipseste si logica elementara, apanajul bunului simt si al minimului de 8 clase.
daca esti agricultor, intra in spital cel mai grav, restul stau cuminti acasa/la birt, ca doar nu-i trimite primarul la test
...dar tu erai deja lamurit
In provincie n-avem imunitate dacit Bucuresti, luam damage +1 pe secunda.
Dar am încredere în tendințe ! Sau trenduri, pentru hipsterimea coroporatistă. Iar „trendurile” zic că virusul e în regres, în multe zone ale lumii, dar și în România. Evident că nu testăm atât cât ar fi nevoie pentru a-i descoperi pe TOȚI purtătorii de virus (ceea ce ar însemna că trebuie să testăm TOATĂ populația țării cam o dată la două săptămâni...). Dar atât cât testăm, circa 30.000 pe zi în zilele din cursul săptămânii, ne spune că numărul de infectări a scăzut. Numărul de internați la ATI e și el în scădere, domnul primar Fritz nu are decât să se uite pe rapoartele zilnice ale autorităților, fără să aibă nevoie de confidențe de la prieteni medici. Numărul de internați la ATI e un indicator solid, în afara cazului în care cineva are pat de ATI privat instalat în dormitor și se tratează acolo.
Încetați cu alarmismul a la Creangă ! Deschideți orașele, școlile, hotelurile, restaurantele - câte mai sunt și nu au dat încă faliment ! Oamenii trebuie să mănânce o pâine, copiii trebuie să învețe și să ducă o viață normală ! Ați făcut destul pe dumnezeii !
Fritz are dreptate cand spune ca daca el testeaza mai mult, rezultatele sunt in mare mincinoase.
La fel si cu ATI, poate sunt in scadere ca partea de populatie vulnerabila se pazeste mai mult decat cei mai putin vulnerabili.
Normalitatea cum o vezi tu se modifica si ea, de ex in Asia de la virusul anilor 90 este ceva super normal sa mergi cu masca (de altfel am vazut in afara o gramada de turisti asiatici ce stau cu masca, si asta inainte de pandemie).
Dar in rest de acord, trebuie sa existe un compromis intre a combate virusul si a face si economie / scoala / socializa. Pe masura ce aflam lucruri noi despre virus cu atat putem lua decizii mai bune.
Cred că până și copiii care au învățat online toate aceste luni înțeleg acest lucru extrem de simplu, dar din păcate mulți oameni în toată firea nu îl înțeleg.
Cei din WFH stau acasa de 10 luni de zile. Se intalnesc o data la cateva saptamani cu oameni - acolo e singurul contact potential.
Fritz ,taica , ai acelasi mod de a te oftica pe fel de fel de situatii ca si colegii tai de la USR.
D'aia crezi tu ca ati ajuns codasii tarii la covid ca va testati mai mult? Dar cum iti explici ca numarul celor de la ATI scade tot timpul? E o conspiratie de la Bucuresti...ascunde bolnavii, probabil.
Pe scurt explicatia este ca oricat de nemti va credeti ,nu va spalati pe maini, si nu pastrati distanta mai ales la palinca...si daca vedem ce epidemie e in Germania,ce sa mai zicem?
Ai rabdare ,3 saptamani toata Romania va fi rosie...a inceput scoala. in format fizic, vorba dlui KWI,un alt geniu german.
sa vada de problemele orasului, de investitii, locuri de munca, ca daca acum e bine, nu inseamna ca asa va fi mereu. ce ai trebuie si intretinut.
dar intretinerea nu se rezuma numai la teste covid!
Noua realitate e ca un test la peste 40 de cicluri are o probabilitate de 85% sa fie fals pozitiv.
Daca nu se ia in considerare prezenta si a simptomelor ci doar se raporteaza PCR+=caz covid atunci e imposibil sa nu existe o corelatie intre numarul de teste si numarul de cazuri.
2. in majoritatea tarilor, inceperea campaniilor "repetate" de testare a coincis cu cresterea cazurilor si apoi intrarea in carantina sau inasprirea masurilor.
3. singurul motiv pentru care Romania a evitat 2-3 lockdown-uri ca in Vest e pentru ca nu a testat la fel de mult pentru ca probabil romanii nu au atatia bani sa se testeze, in plus in tarile din vest testele sunt si gratuite.
4. testarea in masa a asimptomaticilor nu are absolut niciun fundament si se bazeaza pe lucrul nedovedit (ba chiar infirmat de un studiu chinez) ca asimptomaticii sunt transmitatori.
Orice medic (necorupt si nevedeta de tv) o sa-ti spuna ca un test fara simptomatologie nu inseamna bolnav.
asadar, pentru politicieni e simplu. vrei masuri restrictive? incepi campania de testare, vrei sa arati ca lockdown-ul are efect? mai tai din teste sau mai reduci numarul de cicluri la care se analizeaza probele.
pe testele pcr si pe testarea de masa se bazeaza intreaga "pandemie".
tai testele pe asimptomatici (care reprezinta majoritatea celor testati) si dispare pandemia.
Poate ca tu voiai sa zici altceva: ca 85% din testele care au iesit pozitive sunt fals pozitive. Clar matematica nu e specialitatea ta, dar hai sa facem si calculul asta:
Morti in ultima saptamana = 560
Presupunem ca au murit 1% din cei infectati
acum 3 saptamani. Aplicam regula de 3 simpla:
560 ... 1%
X ... 100%
X = 560 / 1% = 56.000 infectati/saptamana
Dar tu zici ca cei infectati cu adevarat reprezinta doar 15% dintre testele PCR pozitive, pentru ca restul de 85% sunt fals pozitive. Repetam regula de 3 simpla:
56.000 ... 15%
Y ... = 100%
Y = 56.000 * 100% / 15% = 373.000 infectati/saptamana
A raportat cumva Romania 373.000 teste pozitive/saptamana acum 3 saptamani? Eu nu cred.
Si asta iese cand asumam o mortalitate de 1%. Daca asumam o mortalitate de 0.5%, ar insemna ca Romania a raportat acum 3 saptamani 746.000 de teste pozitive/saptamana.
Realitatea: in perioada 12.01-19.01, Romania a raportat 20.930 de cazuri noi.
Nu cred ca "noua realitate" e problema, ci vechea realitate ca regula de 3 simpla nu e pentru toata lumea, si mai bine o ocolesti cat de departe poti. Bafta!
Stiu pe cineva ca zicea cu nonsalanta ca a avut o gripa nasoala acum vreo 3 saptamani. Iar cand s-a simtit mai bine dupa 4-5 zile atat el cat si prietena s-au dus fiecare la munca...
Bai esti nebun?