Este sigur să ne vizităm bunicii odată ce au fost vaccinați împotriva COVID-19? Riscurile ca aceștia să se îmbolnăvească sunt mai scăzute după ce au fost vaccinați însă inocularea nu elimină riscurile, nici pentru bunici nici pentru vizitatorii lor, scrie Wall Street Journal.

Gospodarie multigenerationalaFoto: Wavebreak / Profimedia Images

Așadar este o idee bună să evaluezi circumstanțele, să iei în continuare unele precauții și să te asiguri că toată lumea este în regulă cu termenii vizitei.

Coronavirusul continuă să sufere mutații, creând posibilitatea ca anumite variante ale sale să facă vaccinul mai puțin eficace.

În plus, deocamdată nu este clar cât de multă protecție oferă vaccinurile împotriva transmiterii virusului astfel că este posibil ca bunicii să transmită virusul vizitatorilor lor chiar dacă vaccinul împiedică îmbolnăvirea în cazul lor.

Vaccinurile de la Pfizer și Moderna s-au dovedit extrem de eficace în prevenirea îmbolnăvirilor și par să ofere cel puțin o anumită protecție împotriva noilor variante ale SARS-CoV-2 chiar dacă au fost aprobate înainte de apariția acestor noi tulpini.

Însă acestea nu au fost testate în cazul persoanelor expuse la noile tulpini iar vaccinurile de la Johnson & Johnson și Oxfort/AstraZeneca s-au dovedit mai puțin eficace în studiile efectuate în Africa de Sud asupra variantei apărute în această țară.

Oamenii de știință nu dețin deocamdată suficiente informații pentru a determina cu certitudine cât de multă protecție oferă vaccinurile împotriva transmiterii SARS-CoV-2.

Însă un semn încurajator a venit când cercetătorii de la Universitatea Oxford au declarat că vaccinul dezvoltat în parteneriat cu AstraZeneca ar putea avea un efect substanțial asupra răspândirii coronavirusului chiar și după administrarea unei singure doze.

Datele preliminare ale cercetătorilor britanici arată că acest vaccin ar putea încetini răspândirea COVID-19 nu doar să prevină apariția simptomelor. Însă aceste date nu au fost evaluate inter pares (peer reviewed) deocamdată.

În același timp, petrecerea de timp alături de familie este importantă, în special alături de bunicii care au fost izolați luni de zile și ar putea să nu aibă la dispoziție foarte mulți ani să se mai vadă cu cei iubiți.

„Acesta nu este un lucru banal”, afirmă Arthur Caplan, directorul departamentului de etică medicală de la Facultatea de Medicină Grossman a Universității New York.

„Unii se gândesc...'Nu sunt sigur că voi mai fi aici încă un an'”, spune acesta.

În cazul în care decizi să faci o vizită este totuși o idee bună să iei măsuri de precauție precum purtarea unei măști de protecție sau organizarea întâlnirii în aer liber, precizează Caplan.

Dacă o vizită în aer liber nu este posibilă, păstrarea distanței fizice, aerisirea camerei și spălatul pe mâini pot reduce riscurile, adaugă acesta.

„Trebuie să fie o vizită stabilită de comun acord”, subliniază bioeticianul.