Premierul Florin Cîțu a susținut sâmbătă că România discută cu Comisia Europeană posibilitatea de a produce unul dintre vaccinurile anti-Covid la Institutul "Cantacuzino". Cât de plauzibilă este această variantă? Directorul Institutului "Cantacuzino", Florin Oancea, spune că "este prematur" să vorbim acum despre producerea unui vaccin anti-Covid în România.

Vaccinare anti-covidFoto: Mercedes Menendez/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Institutul Cantacuzino nu a mai produs niciun vaccin din 2010, când a rămas fără autorizație.

Directorul Institutului Cantacuzino, Florin Oancea, a declarat luni, la Digi FM, că deocamdată a fost doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european.

  • "Nu știm provocarea la care va fi supus Institutul Cantacuzino ca să vă pot da un orizont de timp. Este o hazardare să spunem, în momentul ăsta, când se va întâmpla producția de vaccinuri anti-COVID în România.
  • Deocamdată a fost, cum a spus-o și domnul prim-ministru, doar afirmarea disponibilității României de a participa la acest efort european.
  • În momentul acesta, Institutul Cantacuzino poate participa cu personal, care a fost angrenat în producția de vaccinuri și cu partea de cercetare, dezvoltare. V-am spus, e o discuție prematură. Nu știm ce se va concretiza”, a afirmat directorul Institutului Cantacuzino.

Pentru a produce un vaccin anti COVID, România are nevoie de acceptul uneia dintre companiile producătoare și de o aprobare a Agenției Naționale a Medicamentului.

  • "Compania X sau compania Y ar trebui să vină inclusiv cu linia tehnologică, cu ce avem nevoie. Institutul Cantacuzino are doar experiența sau specialiștii care au mai lucrat în domeniul producției de vaccinuri. Este doar o intenție.
  • Mai departe, bazele unui parteneriat trebuiesc discutate, negociate și apoi vedem cu ce participă fiecare în această asociere. Probabil că este timpul ca Institutul Cantacuzino să producă", a declarat Oancea.

Întrebat sâmbătă de ziariști dacă România a demarat discuții pentru a cumpăra vaccinul produs de Rusia sau de China, Florin Cîțu a răspuns: "Nu, am avut o comunicare cu Comisia Europeană, vom face un lucru mult mai bun. Vom încerca să producem vaccinul la noi în România, la Cantacuzino”.

Premierul a precizat că, "în urma unor întrebări adresate de Comisie”, Bucureștiul și-a exprimat "disponibilitatea de a produce vaccinul în România”. "Vom vedea ce vaccin vom produce dar asta este varianta pe care mergem noi”, a precizat el.