Portugalia, ale cărei spitale sunt în tensiune din cauza COVID-19, a respins oferta regiunii spaniole Galicia pentru primirea de pacienţi, estimând că este în măsură să facă faţă situaţiei, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii portughez, potrivit Agerpres.

Spital coronavirusFoto: Heidi Levine / Sipa Press / Profimedia

„Guvernul portughez mulţumeşte Galiciei pentru oferta de a ajuta Portugalia şi mai ales nordul ţării, însă pentru moment spitalele regiunii reuşesc să facă faţă nevoilor”, a anunţat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. „Spitalele din nordul Portugaliei chiar au înregistrat o uşoară scădere a numărului de bolnavi, ceea ce a permis regiunii să primească în ultimele zile pacienţi din alte regiuni, inclusiv din Lisabona”, a precizat ministerul.

Ritmul de infectări zilnice din Portugalia, aflată de la mijlocul lui ianuarie în carantină naţională, a continuat panta descendentă din ultimele zile, în condiţiile în care în ultimele săptămâni această ţară a fost epicentrul epidemiei provocate de coronavirus în Europa.

Ţara a înregistrat în ultimele 24 de ore 3.508 de noi infectări şi 204 de decese. În pofida creşterii spitalizărilor, numărul de pacienţi aflaţi la terapie intensivă - care a depăşit vineri pragul de 900 de persoane pentru prima dată de la începutul pandemiei - a scăzut duminică la 865.

Pentru a ajuta personalul din sistemul sanitar, Portugalia a acceptat deja ajutorul Germaniei. Aceasta a trimis miercuri o echipă de 26 de medici şi infirmieri militari ce vor avea în grijă o unitate de terapie intensivă cu opt paturi, instalată într-un spital privat la Lisabona.

De asemenea, Portugalia a anunţat vineri că studiază o propunere a Austriei, care s-a oferit să primească în jur de 10 pacienţi.