Persoanele în vârstă ar trebui să facă exerciții fizice înainte să primească vaccinul contra Covid-19 pentru a îmbunătăți răspunsul imun al organismului lor, potrivit unui studiu irlandez citat de Telegraph.

Vaccinare varstniciFoto: Leco Viana / Zuma Press / Profimedia

Exerciții aerobice regulate și o activitate fiziă moderată în săptămânile sau lunile înainte de imunizare pot îmbunătăți cantitatea de anticorpi produsă de cei peste 60 de ani, potrivit cercetătorilor de la Trinity College din Dublin.

Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, capacitatea lor de a produce un răspuns imun pe bază de anticorpi, după o vaccinare, intră în declin, și se micșorează șansele de generare a unei protecții pe termen lung, pentru imunitate totală în fața unui virus.

Totuși, o plimbare energică de două-trei ori pe săptămână înainte de vaccinare poate să îi pregătească pentru un nivel mai ridicat de imunitate după administrare, arată studiul citat.

”Într-adevăr, există destul de multe dovezi care sugerează că exercițiile pe termen lung la vârstnici pot fi asociate cu un răspuns imun îmbunătățit, dar asta nu este ceva neapărat nou sau surprinzător”, a explicat John Campbell, profesor la Școala de Medicină a Universității Exeter.