Serbia va investi oricât de mult va fi necesar pentru a începe până la finalul anului producţia internă a vaccinului Sputnik V dezvoltat de Rusia, a declarat vineri preşedintele sârb Aleksandar Vucic pentru Reuters, scrie Agerpres.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Un grup de experţi ruşi este aşteptat săptămâna viitoare în Serbia pentru a discuta despre demararea producţiei locale de vaccinuri Sputnik V până la sfârşitul anului.

Vucic a menţionat că a ajuns la un acord iniţial cu omologul de la Kremlin, Vladimir Putin, cu privire la lansarea procedurii de fabricaţie, pe care a descris-o drept 'complicată şi dificilă'”.

Cu peste 530.000 de locuitori vaccinaţi, adică în jur de 7,5% din populaţie, Serbia se află pe locul patru în lume în ce priveşte rata vaccinărilor la 100 de locuitori, după Israel, Marea Britanie şi Statele Unite.

Conform programului de vaccinare al statului, sârbii pot opta în prezent între vaccinurile Pfizer Inc-BioNTech, Sinopharm (China) sau Sputnik V.

„În acest moment nu deţinem capacităţi (de producţie pentru Sputnik V), dar le vom construi. Nu contează cât de mult vor costa, vom investi”, a subliniat Vucic.

În Serbia, unde sistemul de sănătate a ajuns în pragul colapsului, s-au infectat până acum 402.000 de oameni, iar 4.085 au murit. Rata de infectare a scăzut în ultimele săptămâni, dar mii de pacienţi rămân spitalizaţi.

Potrivit preşedintelui Vucic, Serbia îşi propune să producă vaccinul Sputnik V nu doar pentru necesităţile proprii, ci şi pentru export în toată regiunea.

Ţara balcanică se aşteaptă să primească în această lună 200.000 de doze Sputnik V, 500.000 de vaccinuri Sinopharm, în jur de 90.000 de la Pfizer-BioNTech şi "primele cantităţi de peste 100.000 de doze" de la AstraZeneca.

"Vaccinul chinezesc este cel mai scump", a adăugat Vucic.

Profitând de relaţiile strânse cu China, care a investit miliarde în Serbia, aceasta este una din primele din Europa care a început vaccinarea în masă cu 1 milion de doze Simopharm achiziţionate până acum.

"Îi sunt recunoscător preşedintelui Xi pentru aceasta. Am citit rapoarte despre calitatea vaccinurilor şi mi-am dat seama că vaccinul chinezesc este unul foarte bun", a menţionat Vucic.

Preşedintele a mai spus că Serbia va cheltui între 200 şi 300 milioane de euro - până la 0,7% din PIB - în acest an pentru a achiziţiona suficiente doze de vaccinuri.