Vineri, vor fi distribuite 39.300 de doze de vaccin de la Moderna - a treia tranșă ajunsă în această dimineață în România. Joi, a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național, iar persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, au anunțat autoritățile.

distribuirea vaccinului ModernaFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, tranportul dozelor de vaccin va fi asigurat terestru, cu autospecialele Ministerului Apărării Naționale.

Astfel, din Centrul Național de Distribuție București, dozele vor fi distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 5.400 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 4.600 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.100 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.200 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.200 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.300 doze.
  • Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 13.500 doze

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București, precizează sursa citată.

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, joi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național, iar persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin.

Potrivit autorităților, după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise, în funcție de tipul vaccinului.

Reamintim că rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

Cele două variante de vaccinuri, Pfizer și Moderna, sunt foarte asemănătoare, eficacitatea fiind aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

În această etapă a vaccinării sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajați din domenii considerate esențiale.