Franţa nu are nevoie, în acest moment, de o nouă stare de carantină generală, afirmă premierul Jean Castex, subliniind însă că actualele restricţii antiepidemice trebuie să rămână în vigoare, potrivit Mediafax care citează Le Figaro.

Jean CastexFoto: GONZALO FUENTES / AFP / Profimedia

"Apariţia noului risc ne-a făcut să ne întrebăm dacă este oportună a treia carantină generală. Nu ne putem imagina o nouă carantină decât ca variantă ultimă. Dacă vom fi constrânşi, nu vom ezita să ne asumăm responsabilităţile. Obiectivul nu este de a întârzia acest lucru, ci de face totul pentru a-l evita. Trebuie să acţionăm împreună", a declarat Jean Castex, conform cotidianului Le Figaro.

Premierul Franţei a subliniat că, deşi cifrele epidemice "sunt ridicate", situaţia este "relativ stabilă". "Totuşi, situaţia rămâne relativ fragilă şi nu trebuie să lăsăm garda jos", a subliniat Jean Castex.

"Ne confruntăm cu un nou risc. Noile variante ale coroanvirusului sunt o ameninţare foarte reală. (...) În câteva săptămâni, ponderea bolnavilor infectaţi cu noile tulpini a trecut de la 3,3% la 14%", a explicat premierul Franţei. Jean Castex a subliniat că actualele restricţii antiepidemice nu trebuie relaxate.

"Nu a venit momentul pentru relaxarea măsurilor. Înţeleg deplin nemulţumirile şi nerăbdarea. Dar nu a venit momentul să relaxăm eforturile. Referitor la reguli, este suficient ca un număr redus de oameni să se relaxeze pentru ca virusul să prospere, generând consecinţe iremediabile", a subliniat Jean Castex.

Premierul Franţei a insistat să fie menţinute "activităţile de lucru de la distanţă oricând este posibil". Jean Castex a recomandat vaccinarea.

"Campania de vaccinare continuă într-un ritm susţinut. Ieri şi astăzi, au fost vaccinate câte 100.000 de persoane pe zi, dintre care peste 70.000 au primit primele doze. Dar principala dificultate este anularea programărilor din cauza întârzierilor în livrarea vaccinurilor", a subliniat Castex, dând asigurări că Franţa colaborează cu Uniunea Europeană pentru garantarea livrărilor vaccinurilor şi pentru transferarea la nivel teritorial a producţiei.