Persoanele programate la vaccinarea antiCOVID pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, au anunțat joi autoritățile. Până acum, în țara noastră a fost folosit doar vaccinul Pfizer/ BioNTech, iar din cauza întârzierilor în livrarea acestuia au fost amânate de două ori programările pentru persoanele incluse în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare.

Vaccinare anti-CovidFoto: David Talukdar / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, astăzi a început administrarea vaccinului Moderna la nivel național, iar persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor face rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin.

Potrivit autorităților, după realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise, în funcție de tipul vaccinului.

Reamintim că rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

Tot astăzi, autoritățile au anunțat că o a treia tranșă de vaccin Moderna - 42.000 de doze - va ajunge vineri în România.

Cele două variante de vaccinuri, Pfizer și Moderna, sunt foarte asemănătoare, eficacitatea fiind aproximativ aceeași. Vaccinul BioNTech Pfizer are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

În această etapă a vaccinării sunt incluse persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajați din domenii considerate esențiale.