Numărul vaccinărilor anti-Covid la nivel global a depășit numărul cazurilor confirmate de coronavirus, un punct de cotitură care subliniază progresul făcut în îmblânzirea pandemiei în ciuda creșterii îngrijorărilor privind noi variante, relatează Financial Times.

Vaccinare anti-covidFoto: Mercedes Menendez/Pacific Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit bilanțului realizat de Financial Times, numărul total al dozelor administrate a ajuns la 105 milioane (date colectate din 75 de state) miercuri după-amiază în timp ce numărul cazurilor confirmate era de 103,5 milioane.

În timp ce ratele de vaccinare se accelerează, creșterea numărului de cazuri Covid scade, deși asta e datorat altor măsuri decât vaccinurilor, pentru că ele nu au afectat încă transmiterea în majoritatea locurilor.

Cifrele sunt incomplete din cauza modului fragmentat de raportare - iar numărul real al infecțiilor este cel mai probabil de multe ori mai mare decât totalul testelor de diagnosticare verificate.

Dar Michal Head, cercetător asociat la Universitatea Southampton pe sănătate globală a spus că ”faptul că avem atât de multe vaccinuri reprezintă o imensă poveste despre știri bune care ne-a fost servită în bucățele. Acest moment le aduce laolaltă, arătând cât de repede ne-am mișcat și cât de departe am ajuns”.

Experții în sănătate consideră că măsurile de distanțare socială, carantinele și o posibilă contribuție a imunității obținute printr-o anterioară infectare au făcut ca numărul infecțiilor să crească mai lent.

Paul Hunter, profesor în medicină la University of East Anglia, a spus că ratele noilor infecții au ajuns la un vârf la nivel global la începutul lui ianuarie și acum suntem din nou la nivelul din luna octombrie a anului trecut.

Israelul este singura țară în care vaccinurile reduc deja transmiterea, pentru că inocularea a fost realizată mult mai intens și rapid decât în orice altă parte a lumii.

”Există dovezi din Israel că vaccinarea începe să reducă infecțiile”, a spus Head.

Dar vaccinurile vor face în curând o mare diferență în ceea ce privește transmiterea, cel puțin în țările bogate, unde vor fi disponibile miliarde de doze în următoarele câteva luni după săptămâni de lupte - în special în UE - pentru aprovizionare.

Datele publicate de Universitatea Oxford luni au sugerat că vaccinul său dezvoltat cu AstraZeneca ar reduce transmisia cu 67%. Experții se așteaptă ca alte vaccinuri de top, cum ar fi cele realizate de BioNTech / Pfizer, Moderna, Novavax și Johnson & Johnson, să aibă efecte similare, deși nu există încă date disponibile.

Sean Marett, director în cadrul BioNTech, a declarat: „Vor exista suficiente doze în a doua jumătate a acestui an pentru a vaccina pe toată lumea din lumea industrializată care dorește să fie vaccinată”.

Cu toate acestea, o amenințare la adresa progresului este apariția de noi variante ale virusului care apar mai frecvent pe măsură ce cazurile cresc. Unele sunt mai infecțioase - și mai puțin susceptibile la neutralizarea de către sistemul imunitar al persoanelor care au fost vaccinate sau infectate cu forme mai vechi de virus.

Producătorii de vaccinuri spun că produsele lor existente continuă să funcționeze împotriva tuturor mutațiilor detectate până acum, deși mai puțin eficient împotriva unora noi, cum ar fi tulpina sud-africană. Ei insistă, de asemenea, că vaccinurile pot fi modificate rapid, dacă este necesar, pentru a răspunde la mutații ulterioare, sporind perspectiva scumpă de a fi necesare viitoare vaccinări anuale sau bienale.

Nu este clar cât timp va dura pentru ca întreaga lume să fie vaccinată. Achizițiile confirmate de vaccinuri Covid-19 se ridică la 7,2 miliarde de doze, iar 5,3 miliarde dintre acestea au fost cumpărate de țările cu venituri ridicate și cu venituri medii spre superioare, potrivit Centrului Global de Inovare în Sănătate al Universității Duke. Majoritatea acestor vaccinuri vor avea nevoie de două injecții.

Wellcome Trust estimează că până în 2023 sau 2024, toți cei care au nevoie de un vaccin vor putea primi unul. Alții cred că ar putea fi mai devreme decât atât dacă țările și organizațiile bogate donează doze în exces națiunilor mai sărace.