Agenția elvețiană a medicamentului, care eliberează autorizații pentru intrarea pe piață, a apreciat miercuri că sunt necesare studii suplimentare pentru autorizarea vaccinului anti-Covid produs de AstraZeneca, relatează AFP.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit sursei citate, datele prezentate „sunt încă insuficiente pentru a permite obținerea unei autorizații” astfel încât este nevoie de date suplimentare provenite din noi studii pentru a putea evalua securitatea, eficiența și calitatea vaccinului, a precizat Swissmedic, într-un comunicat, în condițiile în care vaccinul este autorizat deja în numeroase țări, inclusiv în UE.

"Ținând cont de datele examinate până în prezent, comitetul consultativ al experților externi (HMEC, Human Medicines Expert Committee) al Swissmedic a estimat în ședința sa extraordinară din 2 februarie 2021 că datele disponibile în prezent nu permit încă să se ajungă la un raport beneficii - riscuri pozitiv" pentru acest vaccin, continuă comunicatul.

Swissmedic cere date suplimentare privind eficiența provenite dintr-un studiu de fază III care este derulat în prezent în America de Nord și de Sud.

"Imediat ce rezultatele vor fi disponibile, o autorizație pe durată limitată ar putea fi eliberată".

Swissmedic a autorizat deja vaccinurile anti-Covid ale Pfizer/BioNTech și Moderna. Campania de vaccinare în această țară a început la sfârșitul lui decembrie.