Rusia a contactat laboratorul german IDT pentru a produce vaccinul Sputnik V în Europa, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății din Germania, după publicarea rezultatelor bune ale studiilor clinice într-un jurnal științific, relatează AFP.

Vaccinul Sputnik VFoto: Patricio Murphy/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Institutul Gamaleya, precum și Fondul suveran rus RDIF „sunt interesați de cooperarea pentru o posibilă producție și au contactat IDT Biologika”, cu sediul în statul regional Saxonia-Anhalt (estul Germaniei), a explicat purtătoarea de cuvânt, fără a oferi detalii.

Vaccinul rusesc Sputnik V, acuzat inițial că a fost dezvoltat în grabă și în lipsă de transparență, și-a făcut o intrare triumfătoare în primele trei locuri, marți.

Potrivit rezultatelor intermediare ale testelor, publicate în revista medicală The Lancet, prezintă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice de Covid.

Este net superior față de vaccinul AstraZeneca/Oxford, eficient în proporție de circa 60%, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Ambele sunt vaccinuri cu vector viral, respectiv folosesc alți viruși, adaptați pentru a lupta împotriva Covid.

Dar vaccinul AstraZeneca se bazează pe un singur adenovirus specific cimpanzeilor, în timp ce Sputnik V folosește doi adenoviruși umani diferiți pentru fiecare dintre doze. Potrivit cercetătorilor ruși, această tehnică provoacă un răspuns imunitar superior.

"După părerea noastră, este cel mai bun vaccin din lume, ca nivel de eficacitate, securitate, preț și logistică", a susținut marți Kirill Dmitriev, directorul Fondului suveran rus, care a participat la crearea și dezvoltarea vaccinului.

În UE sunt autorizate trei vaccinuri: Pfizer/BioNTech (administrat din 26/27 decembrie), Moderna (6 ianuarie) și AstraZeneca/Oxford autorizat vineri.

Fondul suveran rus a anunțat în 20 ianuarie că a demarat procedura de omologare la Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA). Deocamdată, Sputnik V nu este inclus în lista contractelor de precomenzi semnate de Comisia Europeană.

Pe lângă Rusia, acest vaccin a fost omologat în 16 țări: foste republici sovietice precum Belarus și Armenia, aliați ca Venezuela și Iran, dar și Coreea de Sud, Argentina, Algeria, Tunisia sau Pakistan.

Citește și:

Coronavirus: Colegiul Medicilor din Ungaria anunță că nu poate recomanda vaccinurile Sputnik V și Sinopharm