România ar urma să primească, pentru lunile februarie și martie, 1,3 milioane doze de vaccin împotriva COVID de la AstraZeneca, cel de al treilea vaccin aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). Cum funcționează vaccinul AstraZeneca, singurul din cele trei vaccinuri realizat pe bază de vector viral? Laura Ghibu Ventimiglia, medic român stabilit în Suedia, au realizat un clip în care explică, pas cu pas, tehnica acestui vaccin.

Vaccinul AstraZenecaFoto: Press Eye Ltd / Shutterstock Editorial / Profimedia

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu a anunțat, marţi, într-o conferință de presă, că României îi vor reveni, pentru lunile februarie şi martie, 1,3 milioane de doze de vaccin anti-COVID de la AstraZeneca. El a precizat că pentru luna februarie România va primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe.

Cine este eligibil pentru vaccinul AstraZeneca?

Coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiţă, a spus că în acestă săptămână ar urma să fie luată o decizie cu privire la persoanele eligibile pentru vaccinul acestei companii, ca interval de vârstă.

Datele de eficacitate sunt în jur de 60%, iar vaccinul se poate administra persoanelor de peste 18 ani în două doze, la un interval cuprins între 4 şi 12 săptămâni. În studiile clinice desfăşurate care au stat la baza autorizării acestui tip de vaccin, majoritatea datelor sunt disponibile pentru grupa de vârstă până la 55 de ani.

"Ca atare, rămâne să luăm în cursul acestei săptămâni o decizie, după ce vom primi un punct de vedere de la comisiile de specialitate din Ministerul Sănătăţii şi, de asemenea, de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, care va fi intervalul de vârstă pentru care vom folosi vaccinul de la AstraZeneca în România", a explicat medicul militar.

Există state europene, precum Italia, care au limitat grupa de vârstă până la 55 de ani şi țări precum Germania sau Austria care s-au oprit la 65 de ani.

"Am cerut un punct de vedere oficial inclusiv de la compania AstraZeneca. Chiar în cursul acestei zile am avut o întâlnire cu reprezentanţii companiei AstraZeneca, inclusiv de la nivel european, în care ni s-au prezentat toate datele de eficacitate, toate datele care reies din studiile clinice, aşa încât în cursul acestei săptămâni să fim în măsură să luăm decizia potrivită pentru administrarea acestui tip de vaccin pe teritoriul României", a afirmat Valeriu Gheorghiţă.

El a precizat că din 15 februarie vor fi deschise 180 de centre de vaccinare noi, în care ar urma să fie distribuit şi utilizat vaccinul AstraZeneca. "(...) în funcţie de decizia pe care o vom lua vizavi de persoanele eligibile pentru acest tip de vaccin, se vor deschide sesiuni de programare în aceste noi centre de vaccinare de la nivel naţional", a adăugat medicul militar.

Cum funcționează vaccinul AstraZeneca?

La acest moment, sunt autorizate de EMA trei vaccinuri împotriva COVID - Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca, primele două funcționând pe bază de ARN mesager. În cazul vaccinului AstraZeneca a fost ales ca vector viral un virus din familia adenovirusurilor, care produce răceala la cimpanzei.

Laura Ghibu, medic român stabilit în Suedia și consilier științific al președintelui CNCAV, a realizat un clip în care explică, pas cu pas, tehnica vaccinului AstraZeneca.