Primele doze de vaccin împotriva COVID de la Moderna - 26.210 - vor fi distribuite miercuri către centrele regionale din țară, pentru vaccinarea, cu prima doză, a persoanelor planificate în platforma de programare. Până acum, în România a fost folosit doar vaccinul Pfizer/ BioNTech, iar din cauza întârzierilor în livrarea acestuia au fost amânate de două ori programările pentru persoanele incluse în cea de a doua etapă a campaniei de vaccinare.

situatie distribuire vaccin Moderna, 2 februarieFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Conform Comitetului de coordonare a vaccinării, tranportul dozelor de vaccin va fi asigurat atât pe cale aeriană, cu o aeronavă a Ministerului Afacerilor Interne, cât și terestru, cu autospeciale ale Ministerului Apărării Naționale. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, cu respectarea lanțului de frig, la temperatura de 2 - 8 grade Celsius, precizează sursa citată.

Din Centrul Național de Distribuție București, dozele de vaccin Moderna vor fi distribuite, după cum urmează:

  • Centrul Regional de Distribuție Brașov: 4.810 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Cluj: 5.290 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Constanța: 4.360 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Craiova: 4.220 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Iași: 5.210 doze;
  • Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 2.320 doze.
  • Centrului Național de Distribuție București îi vor rămâne alocate 9.790 doze

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepționate de România în tranșa curentă, cât și în tranșa anterioară, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Național și centrele regionale de depozitare, prin direcțiile de sănătate publică județene și cea a municipiului București, conform Comitetului de coordonare a vaccinării.

În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziție de firma producătoare, sens în care, periodic, țara noastră primește tranșele de vaccin necesare imunizării populației. Pe măsură ce noile tranșe ajung în România, aplicația de programare se actualizează și permite continuarea procesului de programare pentru categoriile populaționale aflate în această etapă - persoane cu vârsta peste 65 de ani, pacienți cu afecțiuni cronice, angajați din domenii considerate esențiale, precizează Comitetul de coordonare a vaccinării.

Autoritățile au anunțat vineri că vor fi amânate la vaccinare cele 66.884 persoane sub 65 de ani, pentru administrarea primei doze de vaccin. Este vorba despre pacienți cu boli cronice și angajați din categoriile considerate esențiale, care erau programați între 30 ianuarie și 11 februarie și vor fi reprogramați începând cu 16 februarie.

Reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării au precizat că dintre cei reprogramati din 30 ianuarie, 6% sunt din etapa I, 41% sunt persoane programate pe categoria "esențiali" (validați și cu boală cronică la CNAS) și 53% sunt programați în categoria boli cronice.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat sâmbătă, că toate locurile noi care vor apărea în platforma de programare în februarie vor fi rezervate pentru persoanele peste 65 de ani, bolnavii cronici, cei cu handicap, respectiv cei care îi îngrijesc și locuiesc cu ei.

Conform ultimelor date transmise luni seară de către Comitetul de coordonare a vaccinării, de la debutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie, au fost vaccinate 598.135, persoane din care 475.086 persoane vaccinate cu 1 doză și 123.049 persoane vaccinate cu 2 doze.