Portugalia a raportat în ianuarie aproape jumătate din numărul de decese Covid-19, statistică ce subliniază cât de gravă a devenit pandemia în această țară, afectată puțin de primele valuri ale bolii provocate de noul coronavirus, transmite Reuters.

Coronavirus PortugaliaFoto: Pedro Fiuza / Zuma Press / Profimedia

Spitalele din această națiune cu doar 10 milioane de locuitori par în pragul colapsului, ambulanțele ajungând să stea la rând cu orele din cauza lipsei de paturi, iar unele unități medicale rămânând fără spații pentru ținerea pacienților decedați.

Autoritățile dau vina pentru numărul mare de infectări și decese pe varianta britanică a coronavirusului, recunoscând însă și că a contribuit și relaxarea restricțiilor în timpul sărbătorilor de iarnă.

În ianuarie, 5.576 de oameni au murit din cauza coronavirusului, adică 44,7% dintre cele 12.482 de decese de după apariția epidemiei în această țară, în luna martie a anului trecut.

În total, după martie 2020, Portugalia a raportat 711.000 de cazuri, 43% dintre aceste infectări fiind înregistrate în ianuarie 2021.