Primele loturi de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății de peste Prut, citat de Radio Chișinău.

Republica MoldovaFoto: Mihai Karaush / Sputnik / Profimedia

Este vorba despre 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 doze produse de Oxford/AstraZeneca. Ministerul moldovean al sănătății a primit în weekend confirmarea livrării vaccinurilor din partea platformei COVAX.

Vaccinul produs de Pfizer/BioNTech (Comirnaty) va fi depozitat la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, care va asigura condițiile necesare de păstrare la temperatura de -60°C -90°C. Ulterior, vaccinurile vor fi distribuite către punctele de vaccinare.

Vaccinul produs de Oxford/AstraZeneca va fi livrat în Republica Moldova în tranșe, începând cu sfârșitul lunii februarie, pentru trimestrul I și trimestrul II.

„Platforma COVAX este unul dintre cei trei piloni de acces la instrumentele COVID-19 (ACT) Accelerator (Diagnostic, Tratament și Vaccinuri), care a fost lansat în aprilie de OMS, Comisia Europeană și Franța, ca răspuns la pandemia COVID-19. COVAX a primit cereri pentru aprovizionarea cu vaccin împotriva COVID-19 din partea a 72 de țări. Însă, la prima etapă, doar 18 țări au fost selectate, inclusiv Republica Moldova. Republica Moldova va recepționa gratuit prin intermediul COVAX suficiente doze pentru a vaccina 20% din populație. Ulterior, țara noastră va procura prin intermediul COVAX vaccinuri la un preț preferențial. Republica Moldova a aderat la COVAX în luna august 2020, prin intermediul scrisorii de intenție, semnată de MSMPS. Iar la data de 7 decembrie a fost expediată solicitarea pentru vaccinul împotriva COVID-19”, mai comunică Ministerul Sănătății de la Chișinău.