Guvernul israelian a decis duminică seara să prelungească cu cinci zile măsurile de izolare care urmau să se încheie la miezul nopţii, potrivit unei declaraţii comune a premierului şi a ministerului sănătăţii, transmite luni AFP, preluată de Agerpres.

Coada la vaccinare in IsraelFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Având în vedere că numărul persoanelor infectate continuă să crească în pofida unei campanii intense de vaccinare, guvernul a extins lockdown-ul impus pe 27 decembrie, al treilea de la începutul pandemiei.

După o reuniune îndelungată, miniştrii israelieni au fost de acord să menţină lockdown-ul până vineri la ora 7:00 dimineaţa.

Guvernul se va întruni miercuri pentru a examina situaţia şi a lua în considerare o prelungire suplimentară, se arată în comunicat.

Lockdown-ul a fost încălcat duminică de mii de evrei ultra-ortodocşi care au participat la înmormântarea unui rabin în Ierusalim.

Tot duminică, înmormântarea unui alt rabin, în acelaşi oraş, a determinat o nouă încălcare a măsurilor de izolare. Conform prevederilor legale în contextul pandemiei, doar 20 de persoane au voie să participe la un cortegiu funerar. Mii de persoane au participat însă la înmormântarea rabinului Yitzhak Sheiner.

Totodată, parlamentul israelian a votat în favoarea creşterii cuantumului amenzilor pentru nerespectarea restricţiilor sanitare. Deputaţii au votat în a treia lectură un proiect de lege ce prevede dublarea cuantumului amenzilor pentru companiile şi şcolile care sfidează măsurile oficiale de la 5.000 la 10.000 de shekeli (2.500 de euro).

În ultima lună, în Israel au fost vaccinate peste trei milioane de persoane, conform informaţiilor furnizate de ministerul sănătăţii.

În pofida acestei campanii de vaccinare, Israelul a înregistrat în ultimele 24 de ore aproximativ 3.500 de noi cazuri de contaminare.