Din toamna anului trecut a început să se răspândească în sud-estul Angliei o nouă tulpină SARS-COV2 care s-a dovedit a fi mai contagioasă decât vechile tulpini (tulpină UK, denumită și B.1.1.7, cu diferite mutații în proteină Spike). Riscul pe care îl aduce această nouă tulpină îl reprezintă o răspândire rapidă, exponențială, cu o transmisibilitate mai ridicată cu 20%-70% față de vechile tulpini, se arată într-o analiză graphs.ro. (analiza completă aici)
Proiecții România pentru 28 Martie
Evoluția tulpinilor vechi SARS-COV2 și a B.1.1.7 poate fi estimată în funcție de rata de transmisibilitate efectivă (Rt). Spre deosebire de rata de transmisibilitate R0 a virusului, rata efectivă Rt depinde atât de particularitățile virusului, cât și de măsurile luate spre a împiedica transmiterea (distanțare socială, purtarea măștii, restricții) și de nivelul de imunizare în populație (prin boală sau prin vaccin).
Conform studiilor, Rt pentru B.1.1.7 este așteptat să crească cu 36% față de vechile tulpini, deși există incertitudini și creșterea poate fi undeva între 20% și 50%. Datorită contagiozitatii superioare, această tulpină va deveni cu siguranță dominantă odată ce intră în circulație, dar în acest moment este încă relativ rară în România; primul caz a fost raportat pe 8 Ianuarie.
Prof. Mihai Dimian de la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, care a contribuit la modelarea, testarea și secvențierea virusului SARS-CoV-2, inclusiv cu varianta nouă a tulpinii, estimează că trei scenarii posibile de lucru privind răspândirea noii tulpini țînând cont de cazurile pozitive cu varianta B.1.1.7 depistate până acum și numărul total de cazuri pozitive din luna ianuarie, numărul de teste efectuate și numărul estimat de secvențieri efectuate în România: 1 din 1000 de cazuri pozitive din România s-ar datora noii tulpini (scenariul cel mai probabil), 1 din 100 (scenariul mediu) și 1 din 35 (scenariul pesimist). În termeni absoluți, putem estima între 3 (scenariul cel mai probabil) și 91 (în cel mai rău scenariu) cazuri zilnice cu B.1.1.7.
Evoluția pandemiei în România a fost simulată sub două scenarii:
- un scenariu unde măsurile din 9 Noiembrie sunt păstrate, fără relaxări adiționale față de situația din 10 Ianuarie (în acea dată anumite județe erau în scenariu roșu și aveau restricții suplimentare, care s-au relaxat în ultimele săptămâni). Acest scenariu corespunde cu Rt = 0.9 și Rt = 1.22 pentru vechile tulpini, respectiv B.1.1.7
- un scenariu unde măsurile se vor relaxa și Rt va crește cu 0.2. Acest scenariu corespunde cu Rt = 1.1 și Rt = 1.49 pentru vechile tulpini, respectiv B.1.1.7
Trei scenarii privind frecvența noii tulpini
Trei scenarii separate au fost considerate pentru frecvența noii tulpini între cazurile pozitive la 10 Ianuarie: 1 din 1000 (3 cazuri zinice, cel mai probabil), 1 din 100 (32 cazuri zilnice, scenariu mediu), și 1 din 35 (91 cazuri zilnice, scenariu pesimist).
Foto: Proiectii 28 Martie pentru tulpinile vechi si pentru B.1.1.7 sub doua scenarii de restrictii / relaxari. Frecventa B.1.1.7 intre SARS-COV2 pozitivi asumata pe 10 Ianuarie la 0.1% (albastru, scenariul cel mai probabil), 1% (portocaliu, scenariul mediu), si 2.8% (rosu, scenariul pesimist).
După scenariile mai pesimiste în care B.1.1.7 reprezintă deja peste 1% din cazurile noi, nouă tulpină va deveni dominantă în România în prima jumătate a lunii Martie. Dacă măsurile nu se relaxează, numărul total de cazuri se va menține sub 3000 cazuri zilnice (dintre care cel mult 2100 B.1.1.7 în cel mai pesimist scenariu al frecvenței actuale). În cel mai rău caz, o frecvența ridicată B.1.1.7 acum, cuplată cu o relaxare a măsurilor (fără o restricționare până la sfârșitul lui Martie), va duce la peste 20000 cazuri zilnice între 18 și 28 Martie.
După cel mai probabil scenariu în care B.1.1.7 era doar 0.1% din cazurile raportate zilnic pe 10 Ianuarie, va dura până în luna Aprilie până când nouă tulpină să devină dominantă (peste 50% din pozitivi) în România. Chiar și în acest scenariu, numărul de cazuri totale la sfârșitul lunii Martie va fi în jur de 9,000 zilnic dacă măsuri de relaxare se vor lua acum (dintre care aproximativ 1300 B.1.1.7). Pe de altă parte, prudență și continuarea măsurilor în următoarele 2 luni vor menține nouă tulpină sub 100 cazuri zilnice până la sfârșitul lui Martie, cu vechile tulpini ajungând sub 700 cazuri zilnice.
Iar pana la vaccinarea a 70% din populatie mai e...
Sanatate !
Sau ce mai va veni!
Cu banii economisiti pentru o luna de luna de nefunctionare a Scolilor se putea dezvolta o Platforma informatica Online de Testare a tuturor elevilor.
O platforma adevarata si securizată!
Si se vedea ca acel elevi care invata la scoala invata si online!
Care Nu invata in niciun fel de deschide drum liber la Scoala Profesionala!
Tara vrea si meseriași nu numai absolventi de cartoane de la Spiru!
Ci părintele care îl ajută pe copil să trișeze.
Și tineretul care se organizează să fenteze examenele.
Părinții care-si invata copii cu pacalitul, trisatul vor vedea ca societatea poate opri minciuna, copy&paste plagiatul si fabricile de cartoane!
Se poate dar Romania nu mai are Ministru Educației dinainte de 1900!
Keep trying! :)
Considerind ca zborurile spre si din Romania continua, la fel e si acolo.
Nu va mirati de consecinte.
Multa discutie in ambele tari dar nimic aplicat:
- inchiderea granitelor
- control la venire si plecare
- carantina 14 zile (nu 7 sau 10) in conditii controlate - la hotel, pe banii calatorului!
- testari, cautari si carantinari pe moment
Daca astea nu sa aplica, nu vad cum ne putem intoarce la normal in viitorul apropriat!
Cu respect, Petrica Ghezea.
Multumesc,
Ipoteza lipsa este urmatoarea:
Care e probabilitatea ca drobul de sare de pe soba sa imi cada in cap mai repede decat sa iau varianta englezeasca a sars cov 2?
Cu un singur lucru sunt de acord ....relaxarea masurilor e o prostie si crima pana la urma, si de data asta nu vin de la madam Weber, de la CCR, ci de la guvernul Romaniei
In rest, stim ca nu stim nimic....dovada rata de raspanidire intre 20-70 % mai mare? La asa o variatie, calculele sunt o poezie....o prostie matematica! Virusul in varianta engleza este demult aici, dar secventierea cere banii multi, timp, echipamente...si noi nu avem caldura in spitale si ard oamenii de vii in ele!!!!
2. Acum se repeta aceeasi greseala. Din Portugalia ne va veni tulpina braziliana si din uk cea britanica si sud africana.
Masurile ce se impun:
a. Se poate călători cu carantina plătită de cel ce călătorește si dupa 14 zile test platit de călător.
b. Obligativitatea purtării mastilor ffp2, inclusiv afara.
c. Neînceperea scolilor in sistem clasic.
d. Vaccinarea.
e. Achiziționarea de vaccin tetravalent (tulpina actuala plus tulpina uk plus tulpina braziliana plus tulpina africana) de tip mARN la pret generos din partea României cu promisiunea ca si Israel sa oferim datele statistice firmei Pfizer. Inceperea vaccinării cu acestea din toamna anului 2021.
f. Initierea de teste pe copii de la 0 la 16 ani a variantei actuale si eventual celei tetravalente. Ar fi de preferat la fel, sa achiziționăm vaccinurile si sa fim ca Israelul, oarecum cobai.
Mai subtil!