Italia intră aproape complet, de luni, în „zona galbenă”. Doar cinci regiuni rămân în zona portocalie, însă nu se va putea trece în continuare dintr-o regiune în alta.

Testare coronavirus ItaliaFoto: Alberto Cattaneo/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministrul Sănătății din Italia, Roberto Speranza, a anunțat că în zona portocalie rămân regiunile Puglia, Sardinia, Sicilia, Umbria și provincia autonomă Bolzano, relatează Mediafax.

Toate celelalte regiuni și provincii autonome ajung în zona galbenă. Rămâne însă în vigoare interdicția de a trece dintr-o regiune în alta.

„Rata de transmitere a contagiunii a scăzut la 0,84. Este un rezultat încurajator al comportamentului corect al oamenilor și al măsurilor de Crăciun care au funcționat. Numeroase regiuni vor reveni în zona galbenă. Aceasta este o veste bună, dar este fundamental să păstrați atenția sporită. Provocarea virusului este încă foarte complexă", a scris Speranza pe Facebook.

Conform La Stampa, restaurantele, barurile și alte locuri publice pot rămâne deschise în intervalul orar 5.00 - 18.00, iar la mese pot sta maxim patru persoane. Takeaway-ul este permis până la 22:00, cu excepția barurilor, pentru care se termină la 18:00, regulă menită să evite adunările în exterior.

La fel ca în zonele portocalii și roșii, nu există restricții privind livrările la domiciliu. Trecerea în zona galbenă înseamnă că muzeele pot fi redeschise, de luni până vineri.

Sălile de sport și piscinele rămân închise, iar spectacole live sunt interzise. De asemenea, după ora 22.00 nu se iese din case. Predarea în grădinițe, școlile elementare și gimnaziale se face în prezență, în timp ce pentru licee decide fiecare regiune.

Președinții regiunilor insistă și asupra redeschiderii stațiunilor de schi din 15 februarie.