Cercetătorii din sudul Braziliei au spus că au descoperit pacienți infectați cu două tulpini diferite de coronavirus în același timp, reflectând îngrijorările cu privire la numărul mare de variante care circulă în țară, relatează Reuters.

Coronavirus BraziliaFoto: Fernando Souza / Zuma Press / Profimedia

Cercetătorii, care au postat descoperirile lor miercuri pe site-ul medical medRxiv, au spus că studiul lor ar fi primul din lume care să confirme co-infecția cu două tulpini de coronavirus. Studiul încă trebuie publicat într-o revistă științifică și încă nu a fost evaluat de colegi.

Pacienții, ambii în vârstă de 30 de ani, s-au infectat la sfârșitul lunii noiembrie cu varianta P.2, identificată în Rio, cunoscută și ca varianta B.1.1.28, dar în același timp au fost testați pozitiv și la o a doua variantă de coronavirus. Simptomele sunt medii, cu tuse seacă într-un caz, iar în celălalt simptomele au fost tuse, gât inflamat și dureri de cap. Ei nu am avut nevoie de spitalizare.

Acest caz subliniază cât de multe variante ar putea deja circula în Brazilia și crește îngrijorările printre cercetători că această coexistență a două tulpini în același corp ar putea grăbi mutațiile și apariția unor noi variante de coronavirus.

”Aceste co-infecții pot genera combinații și genera noi variante chiar și mai repede decât s-a întâmplat până acum”, a spus liderul studiului, Fernando Spilki, virolog la Feevale University în statul Rio Grande do Sul. Noile variante aduc cu sine și o mai mare transmisibilitate și o posibilă rezistență la vaccinurile care sunt deja dezvoltate.

Mutațiile găsite la varianta britanică și la varianta din statul brazilian Amazonas par să fi făcut virusul în unul mai contagios.

Cazul indică semnificația încărcăturii virale care circulă în Brazilia pentru că co-infecția poate avea loc în cazul în care virusuri diferite sunt transmise în mari cantități.