În România au fost confirmate vineri alte zece cazuri de COVID-19 cu noua tulpină SARS-CoV-2 din Marea Britanie, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Este vorba despre pacienți din București, Vâlcea și Cluj, iar specialiștii spun că există posibilitatea unei transmiteri comunitare. Secvențierile au fost făcute în laboratoarele MedLife, pe 79 de probe recoltate din mai multe orașe.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost raportate 15 cazuri cu noua variantă de SARS-CoV-2.

Conform sursei citate, au fost primite rezultatele probelor provenite din mai multe orașe ale țării, în perioada 13-21 ianuarie. Probele au fost prelucrate în laboratorul MedLife și au fost raportate în această după-amiază la INSP/CNSBT.

Astfel, în urma unei analize efectuate de către specialiștii MedLife, parte a diviziei de cercetare din cadrul grupului, din cele 79 de genomuri SARS-CoV-2, probe recoltate în perioada 13 – 21 ianuarie și provenite din mai multe orașe ale țării (București, Cluj, Vâlcea, Galați, Târgoviște, Slobozia, Călărași), s-a constatat că 10 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie.

Potrivit raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București - 6 probe, din Vâlcea - 2 probe, și din Cluj - 2 probe. Așadar, există posibilitatea unei transmiteri comunitare, spun specialiștii.

“Datele noastre preliminare arată că există o dinamica importantă legată de noua tulpină din Marea Britanie. Astfel, dacă în urmă cu o lună de zile, când am secvențiat 60 probe, nu au fost identificate persoane cu noua tulpină, la secvențierea curentă am identificat 10 din 79. Acest lucru indică faptul că prevalența pe lotul MedLife este una mare, de 12,6%, ceea pare să confirme că tulpina din Marea Britanie este mai contagioasă și, dacă acest trend se păstrează, ar putea să devină tulpină dominantă în România, la fel cum s-a întamplat și în alte state”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Totodată, în cadrul aceluiași studiu s-a pus accent și pe identificarea și altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2. Conform specialștilor MedLife, nu a fost identificată tulpina din Africa de Sud pe lotul de probe studiat.