Gigantul farmaceutic elvețian Novartis a anunțat vineri că a semnat un acord pentru a ajuta la producerea vaccinului Covid-19 al Pfizer-BioNTech, o acțiune menită să ajute la intensificarea producției, relatează AFP și Reuters.

Vaccin Pfizer-BioNTechFoto: Gary Coronado/Los Angeles Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Acordul, semnat cu grupul german BioNTech, prevede ca Novartis să ofere capacitatea de a pune vaccinul în flacoane la sediul său din Stein, lângă Basel, a declarat grupul elvețian într-un comunicat, specificând că producția ar trebui să înceapă în al doilea trimestru din 2021, cu primele livrări programate pentru al treilea trimestru.

Anunțul Novartis vine după ce laboratorul francez Sanofi a anunțat că va produce vaccinul împotriva COVID-19 al concurenţilor săi Pfizer/BioNTech în semestrul al doilea al anului, o premieră în sectorul farmaceutic.

Sanofi a anunţat miercuri dimineaţă, într-un comunicat, că va da acces celor de la Pfizer şi BioNTech la liniile sale de producţie începând din vară.

Decizia vine în contextul dificultăţilor pe care le întâmpină producătorii vaccinurilor autorizate împotriva COVID-19 în fabricaţia pe scară largă.

În aceste condiţii, Sanofi va prelua ultimele etape de fabricaţie pentru a furniza peste 125 milioane de doze de vaccin COVID-19 pentru Uniunea Europeană, se precizează în comunicat.

Pfizer şi asociatul său BioNTech au anunţat în mod inopinat că nu sunt în măsură să furnizeze cantitatea de doze la care s-au angajat, declanşând nemulţumirea unor ţări europene, deja criticate pentru încetineala cu care se desfăşoară campania de vaccinare.

A doua zi alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech a dat asigurări că a pus în aplicare „un plan” pentru a limita la o săptămână întârzierile din livrările vaccinului lor, în condiţiile în care Europa avea temeri că livrările ar putea fi întârziate între „trei şi patru săptămâni”.