Cum se explică ultimele cifre?

Coada la vaccinare in IsraelFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Degeaba este considerat Israelul campionul mondial al vaccinării, situaţia sanitară este foarte îngrijorătoare acolo. În asemenea măsură încât spitalul Hadassah din Ierusalim este aproape de implozie - scrie joi ziarul belgian La Libre Belgique, citat de Rador.

„Al treilea val ne loveşte dur”, a explicat Claudia Foji, infirmieră la ATI în acest spital, la televiziunea Channel 12.

„Acest val este mai complex. Pacienții au mai multe complicaţii. Problemele respiratorii sunt şi ele mai complexe. Vedem teama în ochii pacienţilor”, adaugă una din colegele ei, care mărturiseşte că lipsesc paturi şi echipament pentru a îngriji cât mai bine bolnavii.

Care este situaţia?

Potrivit Ministerului israelian al Sănătăţii, 30% din decesele din ţară datorate Covid-19 s-au petrecut luna trecută. În ciuda unei izolări stricte, instituite pe 27 decembrie, contaminările şi spitalizările nu scad.

Întrebările sunt cu atât mai presante cu cât Israelul este ţara care a vaccinat cel mai mult şi cel mai repede. Amintim, statul evreu a putut obţine un stoc mare de vaccin Pfizer în schimbul împărtăşirii rapide a datelor privind vaccinul.

La ora actuală, autoritățile apreciază că 30% din populaţie a primit o doză de vaccin şi cam 15% a primit deja două doze. Ţara este atât de avansată în materie de vaccinare încât a început deja weekendul trecut să administreze doze adolescenţilor.