Institutul Naţional de Farmacologie şi Sănătate Alimentară (OGYÉI) din Ungaria a constatat că vaccinul rusesc este eficient şi sigur, iar Direcţia Naţională de Sănătate Publică a Ungariei (NNK) analizează separat fiecare lot de vaccinuri, se arată într-un comunicat remis de OGYÉI agenţiei ungare de presă MTI, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit comunicatului, în presa ungară au apărut, în ultimele zile, nenumărate informaţii cu privire la vaccinul rusesc Sputnik V. Referitor la vaccin, în comunicat se explică faptul că OGYÉI a autorizat importarea şi utilizarea vaccinului în timpul stării de alertă, după două luni în care a analizat vaccinul şi a vizitat şi locul producerii acestuia. În timpul verificării condiţiilor în care este produs vaccinul, angajaţii institutului au constatat că fabrica este una modernă şi bine echipată, în care asigurarea calităţii este garantată şi, totodată, au primit răspunsuri adecvate la toate întrebările pe care le-au avut în legătură cu producţia, se precizează în comunicat. Potrivit OGYÉI, siguranţa medicamentului este garantată prin faptul că termenii autorizaţiei pe care au eliberat-o stipulează, între altele, că vaccinul trebuie să treacă testul de laborator efectuat de către NNK, care durează aproximativ trei săptămâni.

“Vaccinul acesta va putea fi utilizat în Ungaria numai dacă, în baza rezultatelor acestui test de laborator, se constată că vaccinul este de o calitate corespunzătoare”, scrie în comunicat, care precizează totodată că, în vederea asigurării calităţii tuturor loturilor de vaccinuri primite, NNK va analiza separat fiecare lot de producţie. Aşa cum se întâmplă şi în cazul altor medicamente, decizia OGYÉI cu privire la vaccin a fost luată în urma evaluării tuturor riscurilor şi beneficiilor, respectiv a mai multor opinii interne şi externe ale experţilor, scrie în comunicat. De asemenea, în comunicat se menţionează că diferenţe de opinii pot apărea în timpul procesului de autorizare al oricărui produs, iar acestea sunt cele care vor arăta şi care sunt aspectele care mai trebuie clarificate. OGYÉI a primit răspunsuri adecvate la toate întrebările şi a constatat că vaccinul este eficient şi sigur, iar verificarea NNK a tuturor loturilor de producţie va asigura, de asemenea, calitatea vaccinului, s-a precizat în comunicat.

OGYÉI va continua să monitorizeze eficacitatea şi siguranţa vaccinului chiar şi după acordarea autorizaţiei provizorii, scrie în comunicat.