Studiile clinice ale vaccinului Covid-19 de la Novavax au arătat o eficacitate de 89,3%, a declarat compania americană de biotehnologie într-un comunicat publicând joi rezultatele studiilor de fază 3 care au implicat peste 15.000 de persoane, potrivit AFP.

Vaccinare impotriva COVID Foto: Guvern, Facebook

„NVX-CoV2373 are potențialul de a juca un rol important în rezolvarea acestei crize globale de sănătate publică”, a declarat CEO-ul companiei Stanley Erck.

Dar vestea pozitivă a fost compensată de anunțul comun că vaccinul este mult mai puțin eficient împotriva variantei identificate pentru prima dată în Africa de Sud, pe care oamenii de știință o consideră mai contagioasă.

Compania va începe imediat dezvoltarea unui nou vaccin care vizează această variantă, se arată în comunicat.

Studiile clinice, efectuate în Marea Britanie, au implicat 15.000 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 84 de ani, dintre care 27% aveau peste 65 de ani.

Prima analiză intermediară s-a bazat pe 62 de cazuri de Covid-19, dintre care 56 au fost observate în grupul placebo, împotriva a șase cazuri în rândul celor care au primit vaccinul NVX-CoV2373.

Analiza preliminară a companiei indică faptul că varianta identificată pentru prima dată în Anglia, B.1.1.7, a fost detectată în peste 50% din cazurile confirmate.

Eficacitatea vaccinului la această tulpină a coronavirusului a fost estimată la 95,6% față de tulpina inițială și la 85,6% față de varianta apărută în Regatul Unit.

Dar eficacitatea pare mult mai mică într-un studiu mai mic efectuat în Africa de Sud.

Acesta din urmă a implicat puțin mai mult de 4.400 de pacienți, din septembrie până la mijlocul lunii ianuarie, perioadă în care varianta B.1.351 s-a răspândit puternic în Africa de Sud.

Eficacitatea generală a vaccinului a fost de 49,4% în aceste studii, dar numărul a crescut la 60% în rândul celor 94% dintre participanții HIV-negativi.

Novavax a declarat că a început cercetările privind vaccinurile noi împotriva variantelor emergente la începutul lunii ianuarie și se așteaptă să selecteze candidații optimi pentru vaccin în următoarele zile, înainte de a începe studiile clinice în al doilea trimestru.

Spre deosebire de vaccinurile de la Pfizer și Moderna, care utilizează tehnologia ARN messenger, injectarea vaccinului Novavax include fragmente de coronavirus care fac posibilă obținerea unui răspuns imun în corpul uman.