Portugalia va limita începând de duminică, timp de 15 zile, plecările propriilor cetăţeni în afara graniţelor ţării, ca urmare a progresiei necontrolate a celui de-al treilea val de Covid-19, care joi a provocat un nou record zilnic de 303 morţi şi 16.432 de noi infectări în această ţară cu 10,3 milioane de locuitori.

Coronavirus PortugaliaFoto: Pedro Fiuza / Zuma Press / Profimedia

„Guvernul va adopta măsura limitării deplasărilor în exterior ale cetăţenilor naţionali în următoarele 15 zile. Cu unele excepţii, vor fi limitate plecările cetăţenilor naţionali pe cale aeriană, terestră sau fluvială”, a declarat în parlament ministrul administraţiei interne, Eduardo Cabrita, citat de agenția spaniolă EFE, transmite Agerpres.

Anunţul a fost făcut la încheierea unei dezbateri în urma căreia a fost aprobată prelungirea stării de urgenţă şi care va cuprinde noi măsuri antiepidemice, precum închiderea frontierelor cu Spania, cum s-a mai procedat anul trecut în perioada 17 martie - 1 iulie.

Premierul portughez Antonio Costa a avertizat, tot joi, că ţara sa se află într-o etapă „groaznică” a pandemiei de coronavirus, parţial din cauza relaxării măsurilor restrictive între Crăciun şi sfârşitul anului, dar şi din cauza agresivităţii noii tulpini a virusului, detectată în Marea Britanie.

Potrivit ziarului local Publico, citat de Reuters, aproximativ jumătate din cazurile de Covid-19 în regiunea capitalei Lisabona sunt infecţii cu această tulpină britanică.