Reglementatorul UE în materie de medicamente transmite joi că recomandă ca cea de-a doua doză a vaccinului Pfizer împotriva Covid-19 să fie făcută la trei săptămâni după prima, în contextul în care mai multe țări întârzie administrarea dozei de rapel ca să poată vaccina pentru început o parte cât mai mare din populație, scrie Reuters.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Prospectul vaccinului Pfizer, ser dezvoltat împreună cu laboratorul german BioNTech și denumit Comirnaty în Europa, indica până acum ca intervalul între cele două doze ar trebui să fie „de cel puțin 21 de zile”, a spus Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), cea care se ocupă de aprobarea vaccinurilor anti-coronavirus în UE.

Citește și: Rapelul pentru vaccinul împotriva COVID-19 poate fi întârziat până la 42 de zile după administrarea primei doze - Comitetul de coordonare a activităților privind vaccinarea

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din Statele Unite anunța săptămâna trecută că a modificat intervalul recomandat între administrarea primei și celei de-a doua doze de vaccin cu tehnologia ARN mesager, rapelul putând fi întârziat până la 6 săptămâni. „A doua doză ar trebui administrată cât mai aproape posibil de perioada recomandată. Însă, dacă nu este posibilă respectarea intervalului recomandat, a doua doză a vaccinurilor împotriva Covid-19 a Pfizer-BioNTech și Moderna poate fi programată pentru administrare cu până la 6 săptămâni distanță (42 de zile) după prima doză”, se arăta în îndrumarea transmisă de CDC.

Experții Organizației Mondiale a Sănătății au anunțat și ei, tot săptămâna trecută, că administrarea rapelului poate fi amânată până la 6 săptămâni.

Potrivit prospectul vaccinului Comirnaty, produs de Pfizer și BioNTech, „Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la un interval de cel puțin 21 zile una de alta. Persoanelor cărora li s-a administrat o doză de Comirnaty trebuie să li se administreze a doua doză de Comirnaty pentru completarea schemei de vaccinare”.

În ceea ce privește vaccinul produs de Moderna, în cazul acestuia, rapelul este recomandat în prospect la 28 de zile de la administrarea primei doze.