Vaccinul contraCovid-19 al AstraZeneca ar trebui făcut doar la persoane cu vârste între 18 și 64 de ani, afirmă comitetul german pentru vaccinare într-o versiune preliminară a recomadării sale de administrare a produsului, informația venind cu o zi înainte ca agenția pentru medicamente a UE să decidă în privinta vaccinului AstraZeneca.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

”La acest moment există date insuficiente pentru a putea evalua eficacitatea vaccinului de la 65 de ani în sus”, se spune în rezoluția preliminară făcută publică de ministerul german al sănătății.

”Vaccinul AstraZeneca, spre deosebire de cele mRNA, ar trebui oferite doar oamenilor cu vârste între 18 și 64 de ani”, potrivit documentului.

Agenția Europeană pentru Medicamente este așteptată să dea vineri o decizie în privința autorizării vaccinului AstraZeneca.

Compania farma a negat luni că vaccinul său nu este foarte eficient la persoanele peste 65 de ani, după ce presa germană a scris că unii oficiali se tem că produsul ar putea să nu fie aprobat în UE pentru vîrstnici.

Ministerul german al sănătății a explicat că, din 341 de persoane cu vârste de peste 65 de ani din cadrul testelor clinice, doar una s-a infectat cu coronavirus, ceea ce înseamnă că STIKO, comitetul pentru vaccinare al institutului Robert Koch nu a putut obține o informație relevantă statistic.

Șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, a declarat că firma sa are mai puține date despre vârstnici deoarece a început să-i vaccineze mai târziu în cadrul testelor.

”Dar avem date solide care arată o producție foarte puternică de anticorpi împotriva virusului la vârstnici, similar cu ce s-a consemnat la tineri”, a afirmat acesta.