Peste 900.000 de persoane s-au programat pe platforma informatică, până joi dimineață, pentru a se vaccina împotriva COVID-19, de la debutul etapei a doua a campaniei de vaccinare, în 15 ianuarie, conform autorităților. În cea de a doua etapă sunt incluse persoanele peste 65 de ani, cele cu boli cronice și angajații din domenii considerate esențiale. Reamintim că începând de astăzi se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial, după ce săptămâna trecută România a primit doar jumătate din dozele de vaccin programate pentru a fi livrate de Pfizer.

situatie programari pentru vaccinareFoto: Comitetul de coordonare vaccinare Covid

Conform datelor transmise de Comitetul de coordonare a vaccinării, în perioada 15 ianuarie, orele 15:00 - joi, 28 ianuarie, orele 09:00, pe platforma informatică programare.vaccinare-covid.gov.ro s-au programat 908.092 persoane din etapa a II-a de vaccinare - 368.584 adulți peste 65 ani, 209.393 persoane cu afecțiuni cronice și 330.115 angajați din domenii esențiale.

Din punct de vedere al modalității de accesare a platformei, programarea persoanelor din etapa II s-a realizat astfel:

  • individual direct în platformă – 364.301 de persoane
  • prin intermediul medicilor – 167.024 de persoane
  • telefonic, prin Call Center – 103.632 de persoane
  • prin intermediul angajatorului – 273.135 de persoane din domenii esențiale

Reamintim că începând de astăzi, 28 ianuarie, începe reprogramarea persoanelor incluse în etapa a doua de vaccinare din categoria angajaților din domenii considerate esențiale. Astfel, o persoană programată inițial pentru administrarea primei doze la data de 28 ianuarie va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie.

Sunt 35.304 persoane care aveau programare inițială în perioada 28 ianuarie - 11 februarie și care vor fi reprogramate la un interval de 10 zile.

Cum se va face reprogramarea

În ceea ce privește reprogramarea persoanelor din etapa a doua din categoria domenii esențiale, aceasta se face prin intermediul platformei informatice, în ordinea realizării programărilor inițiale, la centrele de vaccinare unde acestea erau programate inițial, potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării.

CNCAV spune că a formulat deja noile cerințe operaționale către Serviciul de Telecomunicații Speciale, astfel încât procesul de reprogramare să se desfășoare optim, iar persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înștiințate prin SMS și e-mail, unde vor fi specificate noile date și intervale orare pentru administrarea vaccinului. De asemenea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conține noile date de programare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a recipisei în secțiunea „Programările mele”, direct în platformă.

Autoritățile mai spun că pentru persoanele programate în etapa a doua, exceptând persoanele din domeniile esențiale, se menține același ritm de vaccinare, iar vaccinarea continuă și pentru persoanele din centrele rezidențiale, dializați, persoane nedeplasabile și cele fără adăpost.

De asemenea, Comitetul de coordonare a vaccinării a anunțat că, începând cu 1 februarie, în centrele de vaccinare din România va începe administrarea vaccinului Moderna, pentru care rapelul se face la 28 de zile.

Românii reprogramați pentru vaccinare, în contextul reducerii livrărilor de către compania Pfizer, vor fi vaccinați cu vaccinul Moderna, pentru care rapelul este la 28 de zile, și nu la 21 de zile, așa cum este în cazul vaccinului Pfizer, conform Comitetului de coordonare a vaccinării. Precizările au fost făcute în contextul în care mai mulți români au fost programați pentru rapel după o lună, deși termenul este de 21 de zile pentru vaccinul Pfizer, singurul folosit până acum în campania de vaccinare din România.