Elveția a anunțat miercuri că este gata să aloce un miliard de franci (aproximativ 930 milioane de euro) pentru a facilita detectarea purtătorilor asimptomatici de Covid-19, estimând că aceștia sunt probabil responsabili de majoritatea infecțiilor, scrie AFP.

Coronavirus ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

”Se estimează că mai mult de jumătate din contaminările cu Covid-19 sunt cauzate de persoane asimptomatice, care, prin urmare, nu știu că sunt infectate”, precizează guvernul, indicând că va suporta acum costul acestor teste rapide.

Este vorba despre o mai bună protecție a persoanelor vulnerabile și combaterea surselor locale de infecție cât mai curând posibil, a declarat guvernul federal într-un comunicat.

La jumătatea lunii decembrie, Confederația a autorizat deja examinarea persoanelor nesimptomatice ca parte a planurilor de protecție, de exemplu în instituțiile de asistență socială, hoteluri sau la locul de muncă. "Pentru a consolida această practică, aceasta va suporta de acum înainte costurile acestor teste, care pot fi efectuate la fața locului de către personalul însuși", se menționează în comunicat.

Dacă rezultatul testului rapid este pozitiv, persoana ar trebui să efectueze un test PCR și, în acest caz, rezultatul ar trebui raportat.

Strategia extinsă de screening ar trebui, de asemenea, să permită identificarea și izolarea focarelor locale de infecție, în special în școli, ceea ce este cu atât mai important cu cât noile variante mai contagioase ale coronavirusului se răspândesc în Elveția. De fapt, 10% din cazurile pozitive înregistrate în țară sunt acum legate de varianta engleză. Acest lucru este de două ori mai mare decât săptămâna precedentă, a avertizat ministrul Sănătății, Alain Berset.