Norvegia a anunțat miercuri închiderea frontierelor sale pentru aproape toți nerezidenții pentru a preveni răspândirea de noi variante mai contagioase ale coronavirusului, potrivit AFP.

Erna SolbergFoto: AXEL SCHMIDT / AFP / Profimedia

"De la miezul nopții în noaptea de joi spre vineri, Norvegia va introduce cele mai stricte reguli de intrare", a declarat premierul norvegian Erna Solberg în cadrul unei conferințe de presă.

"În practică, frontiera va fi închisă tuturor celor care nu locuiesc în Norvegia", a adăugat ea.

Deşi câteva grupuri vor fi exceptate de la regulă, printre care se numără lucrătorii din domeniul sănătăţii din unele ţări, majoritatea muncitorilor migranţi nu vor putea intra în ţară.

"Observăm că tulpina nouă a virusului s-a răspândit semnificativ în numeroase ţări care nu monitorizează extinderea acesteia în acelaşi fel ca Norvegia, Danemarca sau Marea Britanie", a declarat Solberg legat de motivele pentru introducerea noilor măsuri.

Ţara, care nu este membră a UE, a anunţat sâmbătă o carantină în regiunea capitalei, după apariţia unui focar cu noua tulpină mai contagioasă, identificată prima dată în Marea Britanie.

Printre măsurile introduse pe 23 ianuarie se numără închiderea magazinelor neesenţiale în Oslo şi in împrejurimi, pentru prima dată de la începerea pandemiei. Cu toate acestea, în Norvegia se observă descreşterea nivelului de infectare cu coronavirus, a declarat Solberg. Rata de reproducere din Norvegia, care indică numărul mediu de persoane pe care le poate infecta o persoană bolnavă, se ridică la 0,6, a adăugat premierul, potrivit Reuters.