Programele de vaccinare contra Covid-19 din China și India se vor întinde până spre sfârșitul anului 2022 din cauza mărimii populației, iar 85 de țări sărace nu vor avea acces extins la vaccinuri înainte de 2023, arată un studiu publicat miercuri, potrivit Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deși dezvoltarea rapidă de vaccinuri a alimentat speranțele că pandemia va fi oprită, îngrijorările privind distribuția inegală a acestora s-au accentuat din cauza problemelor de producție și a marilor acorduri bilaterale dintre țări bogate și producătorii farma.

”Cele mai multe țări în curs de dezvoltare nu vor avea acces pe scară largă la doze cel mai devreme în 2023”, a spus Agathe Demarais, directoare a Economist Intelligence Unit (EIU), divizia de cercetare a Economist Group.

”Unele dintre aceste țări – mai ales cele sărace, cu un profil demografic tânăr – ar putea chiar să nu mai aibă motivație pentru a distribui vaccinuri, mai ales dacă boala se răspândește pe scară largă sau costurile se dovedesc prea mari”, spune Demarais în studiul EIU.

Raportul afirmă că livrările de vaccinuri în țările sărace prin schema COVAX a OMS ar putea fi încetinite din cauza întârzierilor în furnizare către țările bogate, dar și de infrastructura deficitară din țările în curs de dezvoltare.

COVAX a spus că în 2021 va furniza 1,8 miliarde de doze în 92 de țări sărace, acoperind aproximativ 27% din populația acestor națiuni.