Marea Britanie a devenit marți prima țară europeană care a trecut pragul de 100.000 de decese din cauza Covid-19, guvernul depunând toate eforturile pentru camapania de vaccinare pentru a ieși din criza sănătății agravată de varianta care a apărut pe solul său, potrivit AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Avpics / Alamy / Profimedia

De când prim-ministrul Boris Johnson s-a lăudat că a dat mâna cu bolnavi la spital la începutul lunii martie, țara se află în al treilea val al pandemiei, care este mult mai virulent datorită unei variante de coronavirus considerată a fi mult mai contagiosă și potențial mai mortală.

Potrivit bilanțului zilnic al Ministerului Sănătății, au fost înregistrate 1.631 decese suplimentare în decurs de 28 de zile de la un test pozitiv, ceea ce a ridicat numărul total la 100.162 decese.

Ca și în alte părți ale lumii, acest bilanț este probabil subestimat: numărul deceselor în care Covid-19 este menționat pe certificatul de deces drept cauză suspectă, enumerat în statistica oficială, a depășit 104.000 la mijlocul lunii ianuarie.

Dacă numărul contaminărilor, care se apropie de 3,7 milioane (+20.089 în 24 de ore), a început să scadă datorită noii izolări, „vârful morților” nu a sosit încă, a avertizat medicul șef pentru Anglia, Chris Whitty, vineri.

Primul deces a fost anunțat pe 5 martie 2020. Contorul a continuat să ruleze de atunci, cu un record de 1.820 de decese pe 20 ianuarie.

Încă de la început, conservatorul Boris Johnson a fost acuzat că a subestimat amploarea crizei, a limitat deplasarea prea târziu și a ridicat carantina prea repede în timpul verii, ignorând sfaturile oamenilor de știință.

În primăvară, guvernul său a decis în cele din urmă să înăsprească restricțiile în mod drastic, ca și alte țări europene, după un studiu alarmist care anunța sute de mii de decese dacă nu se întreprinde nicio măsură.

Autoritățile sanitare au estimat atunci că, dacă numărul deceselor ar putea fi limitat sub 20.000, ar fi un „rezultat bun”.

De asemenea, criticate la început pentru screening-ul insuficient și lipsa de echipament de protecție pentru lucrătorii medicali, apoi pentru un sistem foarte scump de urmărire a cazurilor de contact, autoritățile își concentrează acum toate eforturile asupra vaccinării.

Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a aprobat un vaccin la începutul lunii decembrie.

Confruntate cu înrăutățirea dramatică a crizei de sănătate de atunci, autoritățile au amânat injectarea celei de-a doua doze la 12 săptămâni și au mobilizat zeci de mii de voluntari pentru a accelera campania, desfășurată în centre public, inclusiv catedrale și moschei.

Scopul este de a administra până la jumătatea lunii februarie o primă doză de vaccin la 15 milioane de persoane cu vârsta peste 70 de ani și îngrijitori, pentru a lua în considerare ridicarea carantinei și redeschiderea școlilor.

De la lansarea campaniei la începutul lunii decembrie, mai mult de 6,8 milioane de persoane au primit deja o doză, dar îngrijorările sunt în creștere cu privire la întârzierile de livrare din Europa anunțate de laboratoarele Pfizer și AstraZeneca.