Tratamentul antiCovid bazat pe combinația a doi anticorpi de sinteză produși de grupul farmaceutic american Eli Lilly a redus spitalizările și decesele cu 70% la pacienții cu risc crescut care au fost testați pozitiv pentru boală, a declarat marți compania, relatează AFP.

Cercetare anticorpiFoto: Ole Spata / AFP / Profimedia

„Bamlanivimab și etesevimab, împreună, au potențialul de a fi un tratament important, reducând în mod semnificativ spitalizările și decesul la pacienții Covid cu risc crescut”, a declarat șeful științific al grupului, Daniel Skovronsky.

Rezultatele înseamnă că testele clinice de fază 3 la care au participat 1.035 de persoane și-a atins obiectivul principal. Studiul și-a îndeplinit obiectivele secundare de reducere a încărcăturii virale la pacienți și a timpului de recuperare al acestora.

Pacienții au primit fie placebo, fie combinația bamlanivimab-etesevimab, ambii anticorpi, câte 2,8 grame fiecare. Unsprezece spitalizări au fost înregistrate în rândul pacienților care au primit tratament sau 2,1% din acest grup. Printre cei care au primit un placebo, au existat 36 de decese sau spitalizări, sau 7% din acest grup.

Prin urmare, tratamentul reprezintă o reducere a riscului de 70%. Rezultatul este suficient de semnificativ din punct de vedere statistic pentru a însemna că este puțin probabil să se datoreze întâmplării.

Zece decese au fost înregistrate în total, toate în cadrul grupului care a luat un placebo. Niciun deces nu a survenit la persoanele care au luat tratamentul.

Compania farmaceutică a spus că va continua să studieze tratamentul într-un alt studiu pentru a vedea dacă o doză mai mică produce același efect.

Acești anticorpi sunt o versiune fabricată în laborator a sistemului imunitar al corpului uman.

Mai mulți oameni de știință au salutat potențialul tratament împotriva Covid, iar Lilly, cât și compania de biotehnologie Regeneron au primit autorizații de utilizare de urgență pentru tratamentele lor.

Dar adoptarea unui astfel de tratament e limitată în Statele Unite de mai mulți factori, inclusiv lipsa de interes a pacienților, precum și lipsa de personal și capacitatea logistică a spitalelor de a le administra.

În comunicatul său de presă, Lilly recunoaște unele dintre aceste dificultăți.

„Lilly a primit feedback de la asistenți medicali și medici (...) cu privire la complexitatea și timpul necesar pentru pregătirea și administrarea” tratamentului, a spus Lilly, adăugând că lucrează cu autoritățile sanitare din SUA pentru a putea reduce timpul de administrare intravenoasă de la 60 la 16 minute.

Germania, prima țară din UE care va folosi tratamentul

Germania va deveni prima ţară din Uniunea Europeană care va folosi contra Covid-19 tratamentul experimental pe bază de anticorpi de sinteză administrat lui Donald Trump, relatează Le Soir, citat de Rador.

"Guvernul a cumpărat 200.000 de doze cu 400 de milioane de euro", a declarat ministrul sănătăţii, Jens Spahn, ziarului "Bild am Sonntag", ceea ce reprezintă 2.000 de euro de doză.

Bolnavii vor primi gratuit această terapie, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a ministerului sănătăţii.

Două variante ale acestui tratament pe bază de anticorpi "monoclonali" vor fi utilizate în spitalele universitare săptămâna viitoare. Spahn a subliniat că Germania este "prima ţară din UE" care foloseşte acest tip de terapie în lupta contra pandemiei.

Cele două versiuni ale acestui tratament au fost aprobate în noiembrie în Statele Unite, dar nu au încă aprobarea autorităţilor europene de reglementare.

Citește și:

Laboratorul Eli Lilly suspendă studiul clinic al unui tratament experimental împotriva Covid-19