Focarul de coronavirus înregistrat la Şcoala nr. 28 din Bucureşti este ''clar datorat'' noii tulpini din Marea Britanie, B.1.1.7, iar vineri ar urma să sosească rezultatul analizelor de secvenţiere de la Institutul ''Matei Balş'', a declarat, marţi, directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din INSP, medicul Adriana Pistol.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia
  • "Este clar un focar care este datorat acestei tulpini, B.1.1.7. După cum bine ştiţi, cel puţin primele patru persoane identificate au şi intrat în procesul de secvenţiere la Institutul Matei Balş. Este un proces laborios şi durează câteva zile bune. Nu mă aştept ca înainte de ziua de vineri să se confirme.
  • Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi este suficient ca să spun că toate celelalte cazuri care se află în legătură directă cu aceste persoane au aceeaşi tulpină. Nici nu cred că este o necesitate să mai cheltuim bani cu secvenţierile, focarul putem să spunem că s-a creionat şi definit", a declarat Adriana Pistol, într-o conferinţă de presă susţinută alături de coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Ea a spus că procedura de secvențiere, pentru a se stabili dacă este vorba despre tulpina britanică a virusului, este una laborioasă și costisitoare, costul fiind "în jur de 500 de euro" o secvențiere.

Medicul a mai afirmat că, din datele pe care le are, niciuna dintre persoanele din focarul de la școală nu are o formă gravă, nici măcar medie a bolii.

Până acum, în România au fost confirmați 5 pacienți infectați cu tulpina britanică a noului coronavirus. Printre acestea se află și un angajat al Școlii nr. 28 din București, unde este posibil focar cu noua tulpină. DSP a testat pentru COVID 11 persoane, din care 7 teste au avut rezultat pozitiv, iar acum se așteaptă secvențierea probelor pentru a vedea dacă și în cazul acestor pacienți este vorba despre noua tulpină a virusului.