În România a fost confirmat marți al cincilea caz de COVID-19 cu noua tulpină SARS-CoV2 din Marea Britanie, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Este vorba despre un pensionar de 69 de ani, din Constanța.

Conform sursei citate, bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 2 ianuarie a făcut un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv.

În perioada 4 ianuarie -6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în 7 ianuarie, a ajuns într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată. În 17 ianuarie, pacientului i s-a recoltat o probă pentru un nou test RT-PCR, care a fost din nou pozitiv. Existând suspiciunea infecției cu tulpina britanică, a fost făcută secvențierea, iar confirmarea a venit marți.

Pacientul nu a călătorit în Marea Britanie și nici nu a venit în contact cu persoane infectate cu noua variantă de coronavirus, adaugă autoritățile.

Printre cele 4 persoane depistate până acum cu noua tulpină SARS-CoV2 din Marea Britanie se află și un angajat al Școlii nr. 28 din București, unde este posibil focar cu noua tulpină. DSP a testat pentru COVID 11 persoane, din care 7 teste au avut rezultat pozitiv, iar acum se așteaptă secvențierea probelor pentru a vedea dacă și în cazul acestor pacienți este vorba despre noua tulpină a virusului.

Medicul Adriana Pistol, director la Institutul Național de Sănătate Publică, a spus, marți, într-o conferință de presă, că rezultatul analizelor pentru focarul de la Școala 28 este așteptat vineri, dar "este clar" că toate persoanele din acel focar sunt infectate cu tulpina din Marea Britanie.

"La școala 28 e clar un focar datorat acestei tulpini din Marea Britanie. Nu mă aștept ca înainte de vineri să avem rezultatul secvențierilor la cele patru probe prelevate. Din punct de vedere epidemiologic, mie îmi e suficient ca să fiu sigură că toate persoanele din focar au aceeași tulpină. Nici nu mai are rost să cheltuim bani cu secvențierea. Focarul este clar conturat”, a spus Adriana Pistol.